Acasă > Cultura > Artă > „Suita nebunilor buni”, expoziție de pictură la Castelul Artelor

„Suita nebunilor buni”, expoziție de pictură la Castelul Artelor

Eveniment deosebit marți  după-amiază,  la Castelul Artelor din Drobeta Turnu Severin, care a găzduit vernisajul expoziției de pictură „Suita nebunilor buni”.

„Suita nebunilor buni” reunește 43 de portrete de excepție ale artistului severinean Costel Vișan. În cadrul expoziţiei găzduită de Castelul Artelor lucrările au ca subiect portrete ale bufonilor , acele personaje din epoca medievală, care aveau un rol enorm pe lângă curţile regilor şi ale marilor seniori.

„Costel Vișan este un artist severinean care s-a impus încetul cu încetul în peisajul plasticii mehedințene, convingând cu fiecare expoziție că poate fi numit unul din reprezentanții acestei zone. De data aceasta a venit cu portrete, a mai avut o astfel de expoziție, <<Întâmplări din palat>>, în care apăreau și regele și bufonii. Acum are numai bufonul, cel care poate fi considerat și nebunul care distrează comunitatea în care se află, dar și înțeleptul care poate să spună niște adevăruri dure, fără a fi pedepsit pentru aceasta.

Galeria de acum este nu numai foarte diversă, este și foarte numeroasă, de potrete, în care ne demomstrează câte posibilități de valorificare a fizionomiei umane poate folosi un artist atunci când știe să pătrundă dincolo de aparențele exterioare și când urmărește op idee. Este foarte dificil ceea ce a întreprins pictorul Costel Vișan și din punct de vedere al volumului de muncă, dar mai cu seamă a realizărilor psihologice care le-a făcut”, a spus criticul de artă Maria Bălăceanu.

Pictorul dedică această expoziție fratelui său, Ionel Vișan, care a plecat din această lume în urmă cu câteva luni.

„Expoziția cuprinde 43 de portrete arhietipale psihologice, pe care o dedic fratelui, care lipsește pentru prima dată de la o expoziție de-a mea. Pornesc de la ideea că viața este o oglindă pentru toată lumea și pentru rege și pentru cerșetor. Această oglindă reflectă în mod fidel tot ceea ce fiecare depozităm în minte. Metaforic vorbind fiecarev om este un rege, și fiecare rege își are bufonul său. Propun privitorului o paradigmă, actul de a-și arunca privirea în oglindă, de a o comtempla poate însemna ieșirea din matricea existentă. Refuzul judecății oglinzii înseamnă rămânerea în sistem”, a declarat pictorul Costel Vișan.

Costel Vișan s-a născut la data de 10 iulie 1967, în comuna Ostrovu Mare, județul Mehedinți. Este absolvenit al Liceului Traian (1985) și al Facultății de Inginerie din Reșița din cadrul Institutului Politehnic Traian  Vuia Timișoara (1992). De-a lungul anilor, a avut mai multe expoziții personale – Muzeul de Artă Drobeta Turnu Severin (2005, 2009), Castelul Artelor Drobeta Turnu Severin (2013, 2015, 2017), precum și 31 expoziții de grup.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *