Acasă > Editorial > ALEGERI LOCALE 2020-MEHEDINȚIUL ÎNTRE DEZAMĂGIRE ȘI SPERANȚĂ

ALEGERI LOCALE 2020-MEHEDINȚIUL ÎNTRE DEZAMĂGIRE ȘI SPERANȚĂ

Am intrat în campania electorală pentru alegerile locale care trebuiau să aibă loc încă din primăvară. Pandemia, însă, ne-a sucit, tuturor, viața. Mehedințiul, județ binecuvântat de Dumnezeu și otrăvit de valurile succesive de aleși, așteaptă,  sperând că lucrurile se vor schimba în bine… Speranțele oamenilor, însă, sunt sancționate de liderii unor partide, care, în pană de idei și de resurse de cadre, propun revenirea pe scena politică a unor personaje fosilizate, îmbălsămate în lichidul puturos al unor vremuri pe care le credeam apuse definitiv.

PSD-ul se află în pierdere de turație, mai mulți primari, unii chiar cu ”vână” electorală, alegând să treacă în barca PNL-ului, fiind cunoscută abilitatea aleșilor locali cu experiență în depistarea ”schimbărilor de macaz” în peisajul politic. Asta va duce, cel mai probabil, la pierderea de către social-democrații mehedințeni a postului de președinte al Consiliului Județean! La treaba asta a contribuit chiar actualul ocupant al postului, Aladin Gigi Georgescu, prin bulibășeala pe care a încercat-o la numirea managerului Spitalului Județean de Urgență în plină pandemie. Practic, la nivel de județ, campania electorală a PSD, cel puțin în segmentul media, este anulată de obligativitatea oferirii unor explicații cât de cât credibile pentru aceste demersuri nejustificate. Ca să nu rămână în pagubă, PSD a mai făcut un gest lipsit de fair-play: a racolat doi din cei trei primari, plus un parlamentar, de la cel mai FIDEL ALIAT-ALDE!!! Așa ceva nu se face, oricât de disperat ai fi! La acești pași greșiți se va adăuga și candidatura agresivă a foștilor colegi adăpostiți sub umbrela decolorată a partidului lui Ponta… În contrast, organizațiile municipale de la Turnu-Severin și Orșova, cu strategie și componență aerisite, cred că își vor impune candidații la fotoliile de primar-Marius Screciu (primar în funcție) și Constantin Popescu fiind favoriți să câștige alegerile.

PNL-ul, la fel ca și la nivel național, pare favorit la câștigarea alegerilor, atât pentru Consiliul Județean, cât și pentru Consiliul Local Turnu-Severin. ”Achizițiile de top”-Constantin Trușcă (primarul comunei Șimian) și Lucian Coandă (primarul comunei Bâcleș) fiind determinanți pentru a-i asigura postul de președinte al CJ Mehedinți lui Cristinel Pavel, PNL-ului îi rămâne sarcina, nu foarte grea, de a-și găsi aliați serioși pentru asigurarea majorității clare în Consiliul Județean. Pentru postul de primar al Severinului, PNL a ales, contrar obiceiului, să meargă pe continuitate, deși Daniel Cîrjan nu s-a făcut remarcat decât prin tinerețe… Un răutăcios scria că ”nu pot alege, domnule, primar, pe unul care, până la 30 de ani, a dormit cu părinții în pat, care și-a luat casă (și ce casă!) doar când a ajuns viceprimar!”… Nu subscriu, dar nici nu contrazic și mă abțin să dezvolt subiectul. Deocamdată! Cert este că domnul Cîrjan s-a cam obișnuit cu rolul de out-sider, iar chestia asta atârnă ca o piatră de moară asupra aplombului oricărui candidat.

PRO-ROMÂNIA, partidul lui Victor Ponta, propune numai … ”reșapați”, fugari din ograda PSD-ului, nu pentru diferențe ideologice, ci pentru că pierduseră prim-planul. Știu, Constantin Gherghe nu vine din PSD, el vine din starea de demisionar din funcția de primar și din rechizitoriul unui dosar de pedofilie. Dosarul ”s-a stins” prin retragerea acuzațiilor victimelor, prin împăcarea părților, așa cum se făcea și în timpul comunismului, prin luarea în căsătorie (ceea ce, totuși, nu a fost cazul!)  sau despăgubirea materială a părții vătămate. Mai precizăm că, așa cum prevede Codul Penal românesc, ”actul sexual cu un minor sub 14 ani, chiar dacă sunt dovezi că există acordul acestuia, se constituie în infracțiunea de viol”… ”Să pârâie, nepoate!” se întoarce (nici nu se putea decât în partidul sinistrului tandem Ponta-Duicu), crezând că oamenii au uitat… Nu uităm noi! Nicolae Drăghiea, fost prefect și descendent al celui mai bolșevic partid de după Revoluție-PSM-ul lui Ilie Verdeț, vrea fotoliul de președinte al CJ Mehedinți și-i dorește lui Adi (Duicu) să ajungă acolo unde merită, adică, în opinia majorității mehedințenilor, la pușcărie! Despre Alina Teiș și A. Bălănescu nu scriu nimic, pentru că ei nu mai reprezintă nimic, dacă au reprezentat, vreodată ceva.

ALDE, condus, la nivel județean, de fostul deputat, prefect, secretar de stat și vice-președinte al Consiliului Județean Mehedinți-Viorel Palașcă, se arată, la fel ca liderul său, echilibrat și solid structural, gata să-și materializeze realele posibilități, iar nu visele care-i îmbată pe alții. Oamenii lui Viorel Palașcă sunt deciși să vină cu idei, propuneri și proiecte, nu să plătească polițe, ceea ce este mult diferit de ceea ce se întâmplă, de obicei, în politica mehedințeană. Cu personalități certe, gen Carmen Ciobanu (candidat pentru postul de primar al Severinului), Noel Negrea, Liviu Borugă, Marian Stoianovici sau Gabriel Enea, cred că ALDE va reuși să aibă reprezentanți atât în Consiliul Județean, cât și în Consiliul Local al municipiului reședință de județ. Despre Viorel Palașcă (candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Mehedinți) nu trebuie să mai vorbesc, deși o fac, oricând, cu plăcere, dar despre Carmen Ciobanu trebuie să scriu câteva lucruri. Antreprenor de succes în atragerea și managementul fondurilor europene, Carmen Ciobanu se arată un personaj, deloc neglijabil, al vieții politice locale. Carmen Ciobanu are proiecte, are idei, are echipă și vine în fața severinenilor charismatică și entuziastă, gata să pună în slujba comunității atât resursele sale profesionale, cât și abilitățile manageriale și de comunicare. Pronostichez că va obține un scor electoral bun și, atenție mare, Carmen Ciobanu se află în plină ascensiune…

PMP Mehedinți se bazează în această campanie doar pe notorietatea câtorva candidați la fotoliile de primar ale unor comune, ceea ce nu este, deloc, suficient. Vârful de lance al PMP Mehedinți pentru această campanie electorală îl constituie Eduard Koler, candidat de primar al Severinului. Antreprenor tânăr, de real succes; notorietatea, vivacitatea și efortul constant ale acestuia nu pot compensa modul pirateresc (la ce altceva ne-am fi putut aștepta de la partidul lui Traian Băsescu!?) în care conducerea Filialei a fost înlocuită cu o familie veșnic perdantă, prăbușind și cotele și credibilitatea partidului. Doar pe timpul dictaturii ceaușiste, omul din frunte și-a promovat consoarta pe poziția a doua în stat!!! Pentru că ducea lipsa carpetelor din bucătărie, liderul vremelnic al PMP Mehedinți a tapetat județul cu bannere cu chipul legitimei, cu mult, foarte mult timp înainte de depunerea listelor de candidați! Chestie de grobianism politic și de infatuare nejustificată…

USR Plus a pierdut mult, foarte mult, față de valul pe care se ridicase în urmă cu doi ani. Personal, după excluderea profesorului Dan Ceaușu (fără motiv, dacă excludem țâfna unei anumite familii), nu mai cred în posibilitățile acestei formațiuni politice…

Această succintă panoramare a peisajului politic mehedințean nu este o concluzie, ci doar un preambul, așa că voi reveni!

Marius CILIBIA

4 thoughts on “ALEGERI LOCALE 2020-MEHEDINȚIUL ÎNTRE DEZAMĂGIRE ȘI SPERANȚĂ

 1. Vazind lucrurile de sus, asa, din drona, pare foarte trist ca singura tinara speranta este ALDE, altfel un partidulet plin de securisto-sereisti. Nu cred ca este cazul ca persoanele de buna credinta sa se bucure de succesul acestora… Nicaieri. Pacat si de USR-PLUS, ca nu mai constituie o optiune realista… Macar erau mai putin invatati in rele decit restul…

  1. Salut, Dane! Este vorba de alegeri locale, iar structurile partidelor, în teritoriu, diferă mult de ceea ce se întâmplă la centru. De aia chestia cu securiștii din ALDE nu se aplică la Mehedinți, ba chiar dimpotrivă, mai ales că ”navetiștii” au plecat PMP. În următoarele 20-25 de zile am să public mai multe materiale în care să detaliez…. Mă bucur pentru interesul tău constant! Să trăiești!

   1. Salut Marius! Multumesc pentru cuvintele frumoase si aprecierea de peste ani, chiar daca putin motivata (nu ne-am vazut decit pentru citeva minute, o singura data, parca). Si trebuie sa spun ca imi lipseste mult scrisul tau de pe aceasta platforma. Sa fie aceasta lipsa cauzata de faptul ca guvernul plateste ziaristii, dupa cum se pare, pentru a nu fi „deranjanti”?
    Evident, tu cunosti mult mai bine realitatile locale, dar, sa vedem ce-o iesi dupa alegeri. Iar ce spui tu despre securisto-sereisti, poate ca asa este, insa te rog sa imi permiti sa ma indoiesc totusi. Noi nu stim exact si direct care este miscarea browniana a acestora, insa le vedem rezultatele interactiunilor cu publicul, adica vedem mersul tyarii cu ochiul liber, un mers care a avut, as zice, fara sa imi fie frica ca gresesc, mai mult in jos, decit in sus.
    Asadar, eu voi cauta in continuare articolele tale, ca mortul colacul…

 2. Ei bine, vedem acum ca ALDE s-a cuplat cu „resapatii, cu fugarii din ograda PSD”. Si nici nu se putea altfel… Cin’ s’aseamana s’aduna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.