Acasă > Economie > Centrul Național de Management al Apei Grele, fără finanțare

Centrul Național de Management al Apei Grele, fără finanțare

Deși a fost emisă ordonanța de urgență pentru înființarea Centrului Național de Management al Apei Grele la Drobeta Turnu Severin încă de la începutul lunii septembrie a.c., Guvernul nu a asigurat încă sursa de finanțare al acestei entități. RAAN deține spre păstrare stocul de apă grea aparținând Statului Roman în valoare de aproximativ 1,3 miliarde euro.

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 29/2017 pentru înființarea Centrului Național de Management al Apei Grele din 3 septembrie 2017, Ministerul Energiei urma să elaboreze în termen de 30 de zile o Hotărâre de Guvern prin care să se stabilească noua organigramă şi regulamentul de funcţionare.

Reprezentanții fostului Combinat de Apă Grea (ROMAG PROD) și cei ai lichidatorului judiciar al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare spun că există premise ca această hotărâre de guvern să primească toate avizele și autorizațiile necesare de la ministerele de resort și să fie aprobată până la sfârșitul acestei luni, iar începând cu 1 noiembrie să fie asigurată finanțarea.

Lunar la ROMAG PROD se cheltuiesc 800.000 de lei cu plata facturiilor la energia electrică şi salariile celor 94 de angajaţi care au mai rămas pe această platformă. Oprirea fabricării apei grele a avut loc în data de 28 august 2015, iar începând cu data de 1 octombrie 2015 a fost disponibilizat peste 80 la sută din personalul uzinei. Lucrurile s-au complicat odată cu intrarea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare în faliment, în data de 14 iunie 2016, când s-a pierdut sursa de finanţare, lichidatorul judiciar fiind cel care a trebuit să suporte aceste cheltuieli.

Lucrurile s-au tergiversat

Potrivit unui memorandum din martie 2015, la Romag Prod trebuia înfiinţată o entitate economică, finanţată exclusiv de la bugetul de stat, care să asigure managementul stocului de apă grea aflat în custodia RAAN până la intrarea în faliment a regiei, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

La fostul combinat de apă grea se află în stoc aproape 2.000 tone de apă grea, în valoare de 1,3 miliarde euro. Din această cantitate, aproximativ jumătate va reprezenta aportul în natură al statului român la constituirea societăţii care va opera Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Restul cantităţii va fi achiziţionată pentru consumul tehnologic de către Nuclearelectrica din venituri proprii.

Noua structură va prelua în depozit cantităţile de apă grea achiziţionate la rezerva de stat, inclusiv obligaţia de depozitare şi menţinere a calităţii acestei resurse în baza unui contract de depozit, care va fi încheiat cu administraţia naţională a rezervelor de stat si probleme speciale. De asemenea, Centrul va prelua în depozit şi cantităţile de apă grea produse şi aflate în proprietatea RAAN, altele decât cele achiziţionate la rezerva de stat.

Potrivit ordonanței de urgențe, CNMAG va fi finanţat integral de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei şi va avea maximum 80 de posturi care vor putea fi ocupate de actualii angajaţi ai RAAN. Centrul va avea sediul în Răscoleşti, judeţul Mehedinţi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *