Acasă > Știri > Au fost comemorate victimele comunismului de la Isverna

Au fost comemorate victimele comunismului de la Isverna

A devenit o tradiție ca în prima duminică din luna iulie să fie pomeniți cei trei tineri care au fost uciși în munții Isvernei de către organele politice ale regimului comunist.

Încă din zorii zilei, oamenii muntelui îmbrăcați în straie populare de sărbătoare au sosit cu mic, cu mare, la vechea ctitorie a părinților și străbunilor lor, Biserica ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Isverna.

Părintele Vasile Ganțu, protoiereu al Protoieriei Baia de Aramă, a subliniat importanța acestui eveniment din viața comunității, precum și obligația de a cinsti memoria înaintașilor. După Sfânta Liturghie, în curtea locașului de cult, lângă monumentele eroilor, a fost săvârșită slujba parastasului, la iniţiativa reprezentanților Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Mehedinți. A fost prezentată și viața celor trei martiri ce și-au lăsat trupul în acest pământ secular: Eugen Bocârnea (student în anul III la medicina în București), Ion Bocârnea și Gheorghe Eftimiu (elevi în clasa a VIII-a la Liceul Traian). Toți trei, originari din Turnu Severin, văzând asupririle comuniștilor asupra poporului, au hotărât se se alăture grupului de partizani ce se aflau în Munții Mehedințiului.

Însoțiți de un alt tânăr căruia i s-a pierdut urma au ajuns în Prejna, unde au fost informați că sunt urmăriți, ulterior dorind să se întâlnească cu această grupare la Băile Herculane. Greșind drumurile abrupte ale munților au ieșit la Isverna, unde au și fost prinși de autoritățile locale și împușcați la 31 martie 1949 fără nici o condamnare. Tot cu acest prilej au fost pomeniți și eroii ce s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru întregirea României, precum și preoții Victor Doman de la Parohia Isverna și Ilie Isverceanu de la Parohia Busești, care au suferit în temnițele comuniste o perioadă semnificativă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *