Acasă > Educație > Elevii de la Magheru încep luni școala tot într-o dărăpănătură

Elevii de la Magheru încep luni școala tot într-o dărăpănătură

Pare greu de crezut că la doar un kilometru de municipiul Drobeta Turnu Severin, în localitatea Magheru, sunt elevi care învață în condiții de Ev Mediu, într-o clădire veche cu acoperişul distrus și  toalete insalubre.

Autoritățile locale au improvizat două clase într-un fost cămin cultural care stă să cadă. În spatele imobilului, unde sunt amenajate cele două clase, pereţii se pot prăbuşi în orice moment şi numai norocul a făcut ca aici să nu se producă vreo tragedie. Toaletele ca pe vremea lui Pazvate Chioru sunt la fel de periculoase şi insalubre ca şi clădirea unde vor învăţa micuţii, iar despre apă, nici nu se mai pune problema.

Localnicii, nemulțumiți

Situația trenează de peste 10 ani, timp în care mulți dintre localnicii din Magheru au ales să-și ducă copiii la școlilele din Drobeta Turnu Severin, temându-se că în acest local se poate întâmpla oricând o nenorocire. „Am avut şcoala veche, s-a distrus, s-a terminat cu ea, au făcut din căminul cultural două clase ca să înveţe copiii acolo. Toţi copiii s-au dus la şcoală la oraş, n-au nici wc, n-au nici apă. Au zis că fac o şcoală nouă, au construit, dar a rămas până la plafon , care nu s-a mai turnat, nu s-au mai pus ferestre, totul e vraişte. Am şi eu un nepoțel, dar l-am dus la oraş la şcoala nr. 7 pentru că aici nu au condiţii”, spune o localnică. În total aici învață 20 de copii comasaţi la clasele I-IV și 17 la grădiniță. Imobilul este foarte vechi și nu mai prezintă nicio siguranță, existând pericolul iminent să se desprindă materiale din el, așa că cele două clase funcționează pe răspunderea directorului școlii  din Breznița de Ocol, de care aparține Magheru.

Directorul Doru Dârpeș spune însă că profesorii au grijă de elevi ca de ochii din cap, conștienți de pericolul care îi pândește pe copii dacă s-ar aventura în sinistra clădire.

O școală nouă, neterminată

La doi paşi de dărăpănătură, a început în 2007 o construcţie nouă. După ce s-au băgat în ea aproape 300.000 de lei, lucrările au fost stagnate .

“Lucrarea a fost licitată pe primărie, am primit fonduri de la inspectorat, am mers cu construcţia până la plată, după-aceea n-am mai avut bani. La sfârşitul lunii noiembrie 2009, am primit fonduri pentru continuarea lucrărilor, iar constructorul n-a mai vrut, pentru că era iarnă şi îngheţa. Şi de-atunci nu am mai primit niciun ban”, declara în 2011 pentru „Adevărul”, fostul primar al comunei Brezniţa de Ocol, Constantin Drăghici. Abia acum, după zece ani, sunt șanse ca această școală să fie ridicată. Aactualul primar al comunei, Cătălin Drăghici, susține că a obținut fonduri în valoare de circa 1.000.000 de lei pentru finalizarea acestui imobil în cadrul PNDR: „Cel mai probabil în primăvara anului viitor vor începe lucrările nefinalizate din lipsă de fonduri. Să sperăm că nu vor fi incidente, dacă atâția ani nu au fost”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *