Acasă > Cultura > Cărţi gigant la Biblioteca din Severin: Atlasul geografic din 1735 care cântăreşte 20 de kilograme

Cărţi gigant la Biblioteca din Severin: Atlasul geografic din 1735 care cântăreşte 20 de kilograme

Fondul de carte al Bibliotecii Judeţene „I.G. Bibicescu” din municipiul Drobeta Turnu Severin este unul deosebit de valoros, cu peste 600 de cărţi, ce au o vechime de aproape 500 de ani. Din colecţia bibliotecii face parte şi un atlas geografic gigant, care cântăreşte 20 de kilograme.

Cea mai impresionantă carte este de departe atlasul geografic de mărimi şi greutate impresionante. Este vorba de un atlas geografic foarte vechi, tipărit în anul 1735 la Nuremberg, al Imperiului romano- german  şi care conţine sute de hărţi ale acestui imperiu. Acest atlas este şi cel mai greu, el cântărind peste 20 de kilograme.

„Este una dintre cele mai importante piese ale secţiei patrimoniu ale Bibliotecii Judeţene Mehedinţi, valoarea ei este inestimbailă, nu poate fi calculată în niciun caz în bani. O păstrăm în condiţii de maximă securitate. Coperta este extraordinară, este realizată din piele, iar hărţile din cadrul acestui atlas şi ele sunt extraordinare, se vede o muncă foarte mare în realizarea lor şi cred că însemnătatea sa nu este dată de dimensiunile, ci de ceea ce conţine”, a spus Isabela Zamfir, bibliotecar.

Isabela Zamfir mai spune că acest altas este impresionat şi prin grafica foarte clară şi minuţios realizată, cartea fiind însă cerută foarte rar de unii cercetători locali.

„El este reabilitat, poartă pecetea timpului şi este o lucarre de mare anvergură. Iată aici schema oraşului Amsterdam – ştim ce potenţial în navigaţie  ca şi port are acest oraş – imagini de o claritate chiar cucernică. Apoi în multe pagini este reprezentat cerul cu tot ce însemană cosmografia , tot ce înseamnă mişcarea stelor”, a precizat profesorul severinean Mircea Borcoman.

În acest atlas găsim menţiuni şi despre Insula Ada-Kaleh, insula cu turban înghiţită de apele lacului de la Porţile de fier, dar şi despre Orşova.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.