Acasă > Știri > Mănăstirea Coşuştea – Crivelnic și-a serbat hramul

Mănăstirea Coşuştea – Crivelnic și-a serbat hramul

Marți, 15 mai 2018, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, mănăstirea mehedințeană Coşuştea – Crivelnic și-a serbat hramul.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, răspunsurile liturgice fiind date de protopsalții Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Nicodim a acordat titulatura de arhimandrit părintelui protosinghel Calinic Drăghici, exarhul mănăstirilor din episcopie și duhovnicul mănăstirii Coșuștea-Crivelnic și a fost instalată noua ștareță a acestei mănăstiri, în persoana maicii Valentina Pintilie, viețuitoare la mănăstirea Sfânta Ana-Orșova, timp de aproape șaisprezece ani.

Vechea mănăstire Coșuștea – Crivelnic și-a început activitatea în timpul Sfântului Nicodim de la Tismana, care a stat o perioadă în zona Ilovățului. Prima atestare documentară datează din anul 1493. A funcționat până în secolul al XVIII-lea, când apare consemnată în Catagrafiile Mânăstirilor Oltene în rândul „capelelor” cu denumirea de ,,Sfânta Mânăstire Crivelnicul”. În temeiul prevederilor statutare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, în ședința de lucru din data de 22 aprilie 2005, a dezbătut și aprobat reînființarea mănăstirii Coșuștea Crivelnic, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în ședința din data de 5 iulie 2005, a aprobat reînființarea acestei mănăstiri cu hramul ,,Cuviosul Pahomie cel Mare” (15 mai), în cadrul Protoieriei Baia de Aramă. Prin redeschiderea acestei vetre monahale în locurile pitorești pe unde a trecut Sfântul Nicodim de la Tismana se va construi un centru de spiritualitate și de întărire a activității misionare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *