Acasă > Cultura > Artă > Nadia Comăneci și John Lennon, pictați pe pereții unei biserici romano-catolice din Orșova

Nadia Comăneci și John Lennon, pictați pe pereții unei biserici romano-catolice din Orșova

Cine ajunge la Orșova, frumosul orășel de la granița dintre Mehedinți și Caraș Severin, are ocazia să viziteze Biserica Catolică, a cărei arhitectură iese din tipare. Inedite sunt și icoanele pictate în interiorul bisericii, unde apar și personaje ca Lenin, Nadia Comăneci ori John Lennon.

Biserica de rit catolic de la Orșova a fost ridicată în vremea comunismului, după ce fostul lăcaș de cult a fost acoperit de ape în timpul construcției barajului de la Porțile de Fier I . Dată fiind această situație, dar și faptul că la acea dată în Orșova exista o puternică comunitate de catolici (germani, unguri, cehi), care număra circa 1.400 de persoane, comuniștii au dat aprobare pentru ridicarea unei noi biserici.

Finanțare externă

Construcția bisericii a început în anul 1972 cu finanțare exclusivă din Germania, din partea Asociației Caritas (n.r. organizație internațională a Bisericii Catolice) din Freiburg și a fost finalizată în 1976.

„Predecesorul meu Marcovici Iohan avea un frate care era în Germania și erau foarte buni prieteni cu directorul de la Caritas. I-au povestit ce se întâmplă aici în Orșova cu strămutarea și atunci directorul a promis că va finanța lăcașul acesta de cult”, spune preotul Mihai Sima, care slujește aici din anul 1981. Arhitectul a fost un german din România, Hans Fackelmann, care însă a decedat în 1979, la doar trei ani după inaugurarea bisericii, iar proiectul a fost realizat de către Iprotim Timișoara. Arhitectura lăcașului sfânt este însă cu totul aparte. În față, spre altar, biserica este în forma unui cort, iar luminatorul este în formă de cruce.

Icoane inedite

Cel care a pictat în anul 1976 Calea Crucii (n.r. în orice biserică de rit catolic există 14 scene din Calea Crucii, care sunt împărțite de regulă pe 2 laturi, câte 7 pe fiecare parte) este pictorul timișorean Gabriel Popa (1937-1995). Pictura este realizată cu acuareală pe pânză și lemn. Ceea ce iese din tipare și face din Biserica romano-catolică de la Orșova un unicat sunt aceste icoane, unde pictorul timișorean a strecurat și câteva personaje moderne.

Vorbim aici de Vladimir Lenin, revoluționarul rus care a condus partidul bolșevic, celebrul muzician John Lennon, unul din fondatorii trupei

The Beatles ori marea sportivă Nadia Comăneci, care în 1976 reușise performanța de a lua nota 10 pe linie la Olimpiada din Montreal.

Un secret în regimul comunist

„Percepția oamenilor este diferită. Unii cred că în biserică ar trebui să fie numai sfinți, unii sunt scandalizați pur și simplu de faptul că apare John Lenon Confundă arta cu nu știu ce superstiții, cu tot felul de lucruri”, spune preotul Mihai Sima. Lenin apare în scena 1 din Drumul Crucii, pictat cu spatele la Issus, artistul plastic ilustrâd în felul acesta faptul că Lenin, cel care spunea Credința este ca un opium pentru oameni”, a fost împotriva credinței.

Preotul Mihai Sima spune că pe vremea comunismului s-a ținut secret faptul că Lenin este pictat în interiorul bisericii, puține persoane având cunoștință despre acest lucru, respectiv, episcopul de la Timișoara, preotul care a clădit lăcașul și pictorul. Gimnasta e pictată la piciorele lui Iisus, iar scena vrea să sugereze talentul uriaș necesar pentru o așa performanță, iar John Lennon este pictat pentru a demonstra că Biserica nu se opune modernismului, iar oamenii sunt liberi să se exprime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *