Acasă > Societate > Știați că…? Obiceiuri de Crăciun

Știați că…? Obiceiuri de Crăciun

Mos Craciun

Mos Craciun

Știați că…

Tradiţia pomului de Crăciun este o reminiscenţă a tradiţiilor vechi păgâne prin care se venerau copacii?

  • Creştinii au preluat această tradiţie, aducând în casă pomi pe care îi decorează pe perioada sărbătorilor de iarnă.

Mulţi oameni cred că Iisus Hristos s-a născut pe 25 decembrie?

  • Nu există însă nicio dovadă istorică în acest sens. Evidenţele istorice conduc la ideea că Iisus Hristos s-a născut primăvara. Ziua de 25 decembrie a ajuns să fie sărbătorită ca fiind Crăciunul mai degrabă din motive politice. Prin sec. III-IV e.n. creştinii ajunseseră să fie destul de numeroşi şi, într-un efort de a stopa divergenţele religioase şi a uni creştinii cu păgânii, sărbătoarea păgână Saturnalia a fost combinată cu cea mai mare sărbătoare creştină a anului, Crăciunul, naşterea lui Iisus Hristos.

Numele de “Crăciun” îşi are originea în termenul englez din a doua parte a Evului Mediu?

  • Vechea denumire era “Cristis Masse”, care în traducere literară înseamnă “Festivalul lui Hristos” sau (după unele surse) serviciul liturgic al lui Hristos.

Povestea Crăciunului este detaliată în Evangheliile lui Matei şi Luca, unde se fac cele mai multe referiri la nativitate?

  • Matei spune poveştile lui Iosif şi Maria, a îngerului Gabriel, şi a celor Trei Regi. Povestea Crăciunul aşa cum este descrisă în Evanghelia lui Luca începe în Nazaret, dar el nu pomeneşte nimic despre noua stea, magii biblici, sau masacrul nevinovaţilor de către Irod cel Mare, dar detaliază călătoria lui Iosif şi Maria din Nazaret la Bethleem, naşterea lui Iisus, şi îngerii care apar ciobanilor.

A douăsprezecea zi a Crăciunului se numeşte Boboteaza, o sărbătoare creştină importantă?

  • Ea este celebrată pe 6 ianuarie, fiind denumită în unele locuri şi Micul Crăciun. Ea comemorează trei evenimente importante: botezul lui Iisus (Marcu 1), vizita Magilor la Bethleem (Matei 2), şi miracolul din Cana – transformarea apei în vin (Ioan 2), respectiv trei manifestări diferite ale lui Iisus, ca fiu al lui Dumnezeu (la botez), ca rege al tuturor oamenilor (recunoscut de magi) şi ca persoană cu prerogative divine )prin miraclul de la Cana). Boboteaza este o zi în care se oferă cadouri. În Biserica Ortodoxă apa este sfinţită în această zi.

Crăciunul se serbează în fiecare an pentru a atesta şi a repovesti altor oameni minunata veste a naşterii salvatorului omenirii, Iisus Hristos?

Obiceiuri amuzante legate de Crăciun:

  • Oamenii de ştiinţă au calculat că Moş Crăciun ar trebui să viziteze 822 care pe secundă pentru a livra toate cadourile în Ajunul Crăciunului, călătorind cu o viteză de 1040 km/s.

  • Agăţarea ciorapilor afară provine dintr-o tradiţie olandeză conform căreia se punea mîncare în pantofi pentru măgarii Sfântului Nicolae. În schimb, acesta lăsa mici cadouri în pantofi.

  • Nu există nicio referinţă nicăieri în Biblie despre îngeri care cântă.

  • Cel mai înalt pom de Crăciun din lume a fost instalat într-un mall din Washington în 1950, având o înălţime de 67 m.

  • Înainte de apariţia tradiţiei cu curcanul, mâncarea tradiţională de Crăciun în Anglia era capul de porc cu muştar.

  • Cele mai mari bomboane de Crăciun, de 45,72 m lungime şi 3,04 m în diametru, au fost fabricate în Australia în 1991.

  • Monedele din ciocolată învelite în staniol auriu comemorează monezile de aur pe care le oferea în dar Sf. Nicolae săracilor.

SĂRBĂTORI FERICITE!

(Extras din cartea Crăciunul – Obiceiuri și tradiții)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *