Acasă > Știri > Generalul de brigadă în retragere Titu Stoicheci, condus pe ultimul drum

Generalul de brigadă în retragere Titu Stoicheci, condus pe ultimul drum

Generalul de brigadă  în retragere Titu  Stoicheci, s-a născut în comuna mehedinţeană Husnicioara, pe  data de 9 ianuarie 1911. După Şcoala Normală de Invăţători din Drobeta Turnu Severin,  a urmat Şcoala Militară de Ofiţeri de Infanterie de la Ploieşti pe care a absolvit-o în anul 1933, iar în anul 1936 a fost avansat la gradul de sublocotenent.

Între anii 1936-1939 a pus condeiul în mâna elevilor de la  Şcoala Zegaia din judeţul Mehedinţi. În anul 1939 a fost concentrat în cadrul Legiunii de Jandarmi Dolj, iar în anul 1941 a fost trimis pe frontul de la Odessa.

La Stalingrad a fost cea mai grea încleştare din cel de-al doilea război mondial, când a stat  adesea cu moartea în faţă fără însă a pune în balanţă sacrificiul vieţii. În anul 1942 s-a întors de pe front, iar în luna martie din anul 1943 a fost avansat la gradul de locotenent şi lăsat la vatră.

În luna septembrie a aceluiaşi an a fost concentrat în cadrul Legiunii de Jandarmi Gorj având diferite etape de concentrare şi deconcentrare, până în anul 1947, când a fost avansat pentru rezultate excepţionale la gradul de căpitan şi trecut în rezervă. În perioada următoare şi-a continuat profesia de  de învăţător la Şcoala de la Zegaia unde a fost director până în anul 1971, când a ieşit la pensie.

Între anii 1991-1995 a fost avansat la gradul de  maior şi respectiv locotenent colonel, iar în anul 2008, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, veteranul de război Titu Stoicheci a primit gradul de colonel în retragere.  Începând cu anul  2013, prin decret prezidențial a fost avansat la gradul de general de brigadă cu o stea, în retragere, primind astfel recunoașterea națională pentru meritele sale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *