Acasă > Societate > Miercuri pornesc sirenele în Mehedinți

Miercuri pornesc sirenele în Mehedinți

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta”al judeţului Mehedinţi reaminteşte cetăţenilor că în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în toate judeţele ţării, vor continua exerciţiile organizate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pentru testarea şi verificarea sistemului de alarmare în situaţii de  protecţie civilă.

Exercițiul se va desfășura miercuri, 6 septembrie a.c., în intervalul orar 10 – 11, în scopul antrenării autorităţilor administraţiei publice locale, verificării funcţionării sistemelor de alarmare publică şi, nu în ultimul rând, al pregătirii populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare.

Cadrele Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al Judeţului Mehedinţi au efectuat controale inopinate în opt localităţi, verificând funcţionalitatea a 11 sisteme de alarmare. Au existat două localităţi în care funcţionalitatea sirenelor nu a putut fi verificată deoarece acestea nu au fost pornite.

Din cele 129 de sirene existente la nivelul judeţului Mehedinţi, 115 au fost operative şi doar 14 neoperative.

„Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor”, se arată într-un comunicat de presă al ISU Drobeta.

De asemenea, sistemul de înştiinţare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate.

Responsabilitatea menţinerii în stare de operativitate a sistemului de înştiinţare-alarmare revine autorităţilor publice locale şi operatorilor economici sursă de risc, iar reprezentanţii I.S.U. derulează, periodic, acţiuni de verificare în teren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *