Acasă > Știri > Primăria Turnu Severin a acordat titlul de cetățean de onoare generalului de brigadă Adrian Soci

Primăria Turnu Severin a acordat titlul de cetățean de onoare generalului de brigadă Adrian Soci

Generalul de brigadă Adrian Soci, care a încetat din viaţă anul acesta chiar în noaptea de Înviere, după ce a suferit un atac cerebral, a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Drobeta Turnu Severin. Aceeași distincție a fost acordată și plutonierului în rezervă Marian Alecu Boboruță, rănit în timpul unei misiuni în Irak.

Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, a fost cel care a înmânat cele două distincții, după ce consilierii locali au votat în ședința de vineri conferirea titlului de cetățean de onoare post-mortem generalului de brigadă Adrian Soci și plutonierului în rezervă Marian Alecu Boboruță.

La eveniment au fost prezenți soția generalului Soci împreună cu mai multe rude și prieteni, precum și plutonierul în rezervă Marian Alecu Boboruță.

Generalul Adrian Soci a fost un militar extrem de apreciat. Acesta s-a remarcat în special în misiunile externe la care a luat parte, în Afganistan, în 2005 şi 2008, el fiind şi decorat pentru meritele sale deosebite de preşedintele României, de şeful Statului Major General, dar şi de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.

Din octombrie anul trecut, generalul Adrian Soci devenise locţiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica“ din Buzău.

Adrian Soci era absolvent al Academiei Forţelor Terestre de la Sibiu şi urmase numeroase cursuri de specializare în domeniul militar atât în ţară, cât şi în străinătate. Din 2010, generalul era doctor în ştiinţe militare.  Originar din județul Neamț, generalul de brigadă se stabilise împreună cu familia sa la Drobeta Turnu Severin, unde de altfel vroia să trăiască după ce se retrăgea la pensie.

Generalul de brigadă Adrian Soci a încetat din viaţă chiar în noaptea de Înviere, după ce, cu o săptămână în urmă, suferise un atac cerebral şi intrase în comă. Fostul comandant al Brigăzii 9 Mecanizate de la Constanţa a fost internat la Spitalul Militar Central, unde însă medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa. Adrian Soci avea doar 52 de ani şi o carieră militară de invidiat.

Cu emoție a primit titlul de cetățean de onoare din partea municipalității și plutonierul în rezervă Marian Alecu Boboruță. Acesta a fost rănit în timpul executării unei misiuni de patrulare în teatrul de operațiuni din Irak, iar ulterior a fost încadrat în gradul II de invaliditate și trecut în rezervă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *