Acasă > Cultura > Lupte între daci și romani, paradă cu torțe, dansuri antice, în programul Festivalului daco-roman „Drubeta”

Lupte între daci și romani, paradă cu torțe, dansuri antice, în programul Festivalului daco-roman „Drubeta”

La acest sfârșit de săptămână are loc la Drobeta-Turnu Severin, cu ocazia Zilelor Severinului, prima ediție a Festivalului daco-roman „Drubeta”, un eveniment care cuprinde demonstrații militare, paradă de noapte cu torțe, bătălii între legiunile romane și trupele de daci, dansuri antice, dar și lupte între gladiatori.

Festivalul daco-roman „Drubeta” a debutat, vineri seară, cu prezentarea trupelor de daci, romani și gladiatori, urmată de o paradă spectaculoasă a războinicilor. Aceștia au defilat în centrul municipiului Drobeta Turnu Severin, pornind din fața Palatului Culturii „Teodor Costescu”, spre Palatul Administrativ, fiind filmați și fotografiați de sute de severineni.

„Este o reacție de bucurie și de încântare deoarece spectacolul acesta stradal ni s-a părut tuturor, cred, extrem de interesant, de luminos, de insolit pentru spațiul nostru urban. Sperăm că această primă ediție a festivalului daco-roman Drubeta să deschidă calea unor ediții viitoare la fel de interesante, de spectaculoase, de atractive atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari”, a spus Sorin Vidan, managerul Palatului Culturii „Teodor Costescu”, la finalul paradei.

Sâmbătă, 21 aprilie, în prima parte a zilei se vor deschide taberele şi atelierele meşteşugăreşti, iar cei care doresc au ocazia să înveţe despre cultura daco-romană, îndeletnicirile din acea vreme şi să experimenteze pe propria lor piele armele strămoşilor noştri.

„Astăzi (n.r. 20 aprilie) am desfășurat o paradă, dar mâine îi așteptăm pe toți pasionații de istoriesă viziteze tabăra pentru că vor avea lucruri destul de interesante de văzut de la antrenamente militare, confruntări între daci și romani. Vor fi ateliere civile destul de multe, ateliere în tabăra dacică și în tabăra romană, lut, țesătorie, jocuri romane. Gastronomia este un atelier important cu produse dacice și romane, în principal gustările romane pentru că aici avem documentație bogată și putem reconstitui rețete romane” , a precizat reprezentantul Asociației Terra Dacica Aeterna din Cluj Napoca, prima trupă de reconstituire istorică antică din România.

Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin organizează acest festival deoarece orașul are un patrimoniu roman foarte valoros. Localitatea s-a dezvoltat în apropierea castrului roman Drobeta, devenind dintr-un punct strategic inițial un oraș de răscruce a drumurilor pe uscat și pe apă care duceau la nord și la sud de Dunăre. În timpul antichității romane, a devenit primul centru urban din regiune și al treilea din provincia Dacia, după Sarmizegetusa și Apullum. În timpul lui Hadrian orașul a fost declarat municipiu (în 121), în momentul în care populația atinsese 14.000 de locuitori. În timpul lui Septimiu Sever a fost ridicat la rangul de colonie (în 193), ceea ce conferea locuitorilor urbei drepturi egale cu cetățenii Romei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *