Acasă > Educație > Experiență spaniolă pentru 19 elevi români pasionați de mecanică auto

Experiență spaniolă pentru 19 elevi români pasionați de mecanică auto

Câțiva elevi de la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto din Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți, au văzut cum se lucrează într-un service auto din UE şi, în plus, au primit un atestat care le oferă posibilitatea să se angajeze în orice ţară din Europa. Ei au fost impresionaţi de modul de lucru ordonat al spaniolilor, de nivelul ultramodern al dotărilor, dar mai ales de amabilitatea acestora.

Participarea la un curs de formare profesională în Spania, în Sevilia, a fost o experiență extrem de utilă pentru 19 elevi de la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto din Drobeta-Turnu Severin, pasionați de mecanică auto. Au avut șansa să lucreze la service-uri auto ale unor mari companii ca Citroen, Skoda ori Volkswagen, alături de specialişti cu experienţă în domeniul auto. Trei săptămâni a durat stagiul de practică în Sevilia, dar pentru elevii români a însemnat enorm. Nu doar că au învățat de la mecanicii auto spanioli cum să schimbe un filtru de ulei ori să pună un diagnotic corect, dar au căpătat încredere în forțele proprii. Și asta datorită profesorilor spanioli care s-au ocupat îndeaproape de ei, le-au explicat cu multă răbdare ce au de făcut și i-au pus efectiv să muncească cot la cot cu angajații de acolo. „Cursul acesta i-a schimbat foarte mult și să știți că tutorii spanioli au fost foarte mulțumiți de copii. Elevii au avut un progres în tot ceea ce au făcut“, spune Daniela Bodean, unul dintre profesorii care au însoțit grupul.

Elevii români au utilizat echipamente și aparate performante ca standuri computerizate, scannere, instrumente de măsură sau truse pentru măsură și control, au utilizat scheme, diafragme și manuale de diagnostic pentru diferite tipuri de automobile și și-au format deprinderi de lucru cu astfel de echipamente, dobândind abilitatea de a citi indicațiile acestora și de a interpreta datele obținute. „Au învățat să își organizeze timpul de lucru, să lucreze în echipă, să poarte discuții pe teme profesionale și să se informeze, astfel că acum au șansa de a fi în pas cu tendințele europene  în domeniul instruirii și formării profesionale și de a răspunde noilor cerințe ale pieții muncii“, spune profesoara Laura Filimon, coordonatorul proiectului.

Ce i-a impresionat pe elevi

„Am fost repartizat împreună cu doi colegi într-un service auto renumit în Sevilia, reprezentanța lui Volkswagen. Am învățat să pun borna pe mașină, să pun diagnosticul, să schimb uleiul, să fac întreținere și reparații. Tutorele era tot timpul lângă noi, ne învăța, dacă greșeam ceva, ne spunea că nu este nicio problemă, că se mai întâmplă, avea foarte mare încredere în noi“, spune Alexandru Mitică Cîtu, elev în clasa a X-a E.

Elevul Daniel Urdă a fost repartizat într-un service universal, dar cu tradiție. A rămas uimit de atmosfera destinsă în care se lucra: „Acolo veneau mașini de toate felurile. Lucram singur, nu le era frică că aș putea strica ceva, mă puneau să ridic mașina pe elevator și să mă apuc de treabă. Aveau foarte mare încredere în mine. Patronul din service lucra împreună cu mecanicii. Clienților li se explica cu răbdare și calm ce are mașina“. La finalul cursului, a primit de la patronul service-ului  o trusă nouă de chei și o invitație să se reîntorcă în Sevilia pentru un job în unitatea sa, când termină școala.

Spaniolii îi vor ca angajați

Și Vasile Sorin Văcaru le-a făcut o impresie bună spaniolilor, care i-au propus să lucreze la ei atunci când termină școala: „Eu am lucrat într-un service mai mic, dar cu o tradiție de 40 de ani. Am învățat multe lucruri pe care nu le cunoșteam despre partea mecanică, testerul auto. Veneau mașini de tot felul acolo, totul decurge foarte normal. Mi-au propus ca după ce termin școala să merg acolo să lucrez și cred că asta o să fac“. Și elevul Daniel Laurențiu Șolea a luat în serios propunerea spaniolilor: „Era curățenie peste tot, oamenii foarte înțelegători. Am învățat să pun un diagnostic pe laptop, acum m-aș descurca să lucrez cu puțin ajutor în orice service din România. Mi-au propus să vin la ei când fac 18 ani și termin școala“. Pe de altă parte, elevul Denis Andrei Rudilă a fost impresionat de modul cum mecanicii auto relaționează cu clienții: „Mi-a plăcut foarte mult modul cum munceau, dar și cum se purtau cu clienții. Le explicau foarte clar ce au făcut, ce au înlocuit și multe alte lucruri. Și la fel de mult mi-a plăcut faptul că nu se grăbeau în a repara o mașină, făceau totul cu calm. M-au învățat să lucrez cu diagnosticul, să aliniez roțile“.

„Era o curățenie exemplară”

Deși tinerii sunt dornici să învețe această meserie, foarte greu reușesc acest lucru în țară, fiindcă patronii service-urilor auto din Drobeta-Turnu Severin nu sunt dispuși să-i primească în practică ori chiar dacă o fac nu își fac timp pentru elevi, nu au răbdarea și disponibilitatea tutorilor spanioli. Elevii spun că în cele trei săptămâni petrecute în Spania au învățat de zece ori mai multe lucruri decât ar fi făcut-o în orașul lor. „Am lucrat într-un service al firmei Citroen. Se închiriau mașini, se vindeau și le reparau. Mi-a plăcut faptul că oamenii sunt ordonați, fiecare își făcea treaba cum trebuia, fiecare avea dulapul lui de scule, era o curățenie exemplară. Față de ce am învățat în practică aici în țară, acolo cred că am învățat zece ori mai mult. Ne puneau să muncim, nu le era frică că le stricăm“, spune elevul Andrei Timotei Baldovin, elev în clasa a X-a D, profil mecanic auto.

Proiect finanțat de UE

Colegiul Tehnic de Transporturi Auto din Drobeta Turnu-Severin, județul Mehedinți, a obţinut în 2017 un grant de 90.977 de euro pentru implementarea unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus+,  „Mobilitatea VET E+ – cheia succesului pentru viitorii profesioniști mecanici auto“. Proiectul se adresează elevilor din clasa a X-a şcoală profesională, meseria mecanic auto. Proiectul se desfășoară în perioada 1 septembrie 2017- 31 august 2018. „Un astfel de proiect este foarte important doarece înseamnă o promovare a școlii, atât la nivel local, cât și internațional. Copiii intră în contact cu mediul de lucru extern și obțin și un certificat în urma acestui curs“, spune Camelia Mâţu, directorul Colegiului Tehnic de Transporturi Auto. Concret, scopul acestui proiect este ca un grup ţintă de 35 de elevi din clasa a X-a, şcoală profesională, meseria  mecanic  auto, să dobândească competenţe profesionale şi personale necesare practicării cu succes a meseriei şi integrării facile pe piaţa europeană a muncii. Un alt grup de 16 elevi cu doi profesori însoțitori vor pleca la Sevilia în perioada 12 – 31 martie 2018.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *