Acasă > Educație > Se înfiinţează prima clasă de învăţământ profesional în chimie industrială la Liceul Tehnic Decebal

Se înfiinţează prima clasă de învăţământ profesional în chimie industrială la Liceul Tehnic Decebal

Fabrica de celuloză face un pas important în formarea de noi specialişti şi sprijină prima clasă de învăţământ profesional în chimie industrială, care urmează să califice 28 de elevi în meseria de operator fabricarea și prelucrarea celulozei și hârtiei, pe parcursul a trei ani.

În multe sectoare de activitate, forţa de muncă este îmbătrânită şi nu se mai găsesc meseriaşi calificaţi. Şi agenţii economici din Mehedinţi se confruntă cu o diminuare drastică a forţei de muncă specializate, tocmai pentru că nu a existat o corelare între stabilirea cifrelor de şcolarizare şi realitatea de pe piaţa muncii.

Pe acest fond, Liceul Tehnic „Decebal” din Drobeta-Turnu Severin încearcă revitalizarea învățământului profesional și va redeschide din toamna acestui an o clasă profesională cu 28 de elevi cu profil chimie industrială, în parteneriat cu un combinat de celuloză și hârtie din oraș, care va suporta costul cu cazarea și o masă.

„Am încheiat o convenție de colaborare plecând de la premisa că acest combinat este în dezvoltare, așteaptă să le vină noi echipamente din Elveția, ceea ce înseamnă implicit angajarea de personal la nivelul combinatului. Pe de altă parte este și o responsabilitate a agenților economici pe care și-o asumă de a sprijini învățământul, iar noi suntem la nivelul județului singura unitate care școlarizăm în acest domeniu, de chimie industrială”, spune directorul Liceului Decebal, Vasile Busuioc.

De altfel, mulți dintre absolvenții Liceului Tehnic „Decebal”, cu profil chimie industrială, lucrează deja în această unitate economică din Drobeta-Turnu Severin.

În baza parteneriatului cu acest combinat, cei 28 de elevi vor beneficia şi de o masă şi cazare gratuită din partea combinatului de celuloză şi hârtie, pe lângă bursa profesională în valoare de 200 lei acordată de Guvern elevilor care frecventează învățământul profesional.

Elevii vor face practică două zile în timpul săptămânii, în afara săptămânilor de practică comasată de la sfârşitul anului şcolar. La finalul celor trei ani de curs, elevii vor putea opta pentru continuarea studiilor în cadrul liceului ori vor putea să se angajeze la combinat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *