Acasă > Știri > Proprietarii de câini periculoși, în atenția Poliției

Proprietarii de câini periculoși, în atenția Poliției

Proprietarii câinilor din rasele considerate periculoase au fost verificați de Poliție. Până acum, polițiștii din Mehedinți au verificat proprietarii a 54 de exemplare canine, fiind aplicate 18 sancțiuni contravenționale.

Subunitățile și sectiile de poliție, sub coordonarea polițiștilor Serviciului Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți au desfășurat zilele acestea, pe raza județului, o acţiune pentru verificarea respectării prevederilor legale a regimului de deţinere al câinilor periculoşi şi agresivi.

În cadrul acțiunii au fost verificați 54 de deținători de câini periculoși și au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale în valoare de 2.900 de lei.

De exemplu, pe strada 1 Decembrie 1918, din municipiul Orșova a fost depistat deținătorul unui câine periculos, pe care îl ținea în lesă și cu botniță, însă din verificările efectuat s-a stabilit ca nu este declarat la organele de poliție. Tot la Orșova,   cu ocazia verificărilor efectuate la imobilul unui alt deținător legal de câini agresivi s-a constatat că acesta nu a inscripționat pe poarta imobilului avertismentul „Câine agresiv”.

Regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi este reglementat, în momentul de faţă, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2002, care a fost republicată în Monitorul Oficial acum aproximativ un an.

Acest act normativ grupeaza câinii periculoşi după cum urmeaza: categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor (câinii proveniţi din încrucişarea raselor); categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Concret, toti proprietarii de câini periculoşi sunt obligaţi să-i înregistreze la Asociaţia Chinologică Română (AChR) şi să depuna, la sediul de poliţie în raza căruia sunt deţinute animalele, o copie a adeverinţei eliberate de această autoritate. Din act trebuie să reiasă încadrarea câinelui în categoriile I sau II.

De asemenea, proprietarii mai trebuie să depună şi o declaraţie pe propria răspundere, care să includă următoarele informaţii: numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip; efectuarea vaccinarii antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare; efectuarea sterilizării câinilor (în cazul celor de luptă şi de atac); existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse (în cazul celor de luptă şi de atac).

Persoanele care nu depun aceste documente la poliţie sunt amendate cu sume cuprinse între 500 şi 1500 de lei.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *