Acasă > Economie > Se va porni activitatea la Centrul Naţional de Management al Apei Grele

Se va porni activitatea la Centrul Naţional de Management al Apei Grele

Guvernul a dat undă verde pentru deschiderea Centrului Naţional de Management al Apei Grele, prin finanțarea activității acestuia.

În bugetul pe 2018 al Ministerului Energiei a fost prinsă suma de15 milioane de lei pentru finanțarea activității acestui centru. În zilele următoare va avea loc transferul unor bunuri de la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare către noua entitate, astfel încât să poată demara activitatea centrului.

Centrul Naţional de Management al Apei Grele  (CNMAG) a fost înființat prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 29/2017 din 3 septembrie 2017, dar a durat foarte mult obținerea tuturor avizelor de la ministerele de resort pentru aprobarea finanțării activității.

Funcția de director executiv va fi ocupată de Dan Boldea.

La fostul combinat de apă grea se află în stoc aproape 2.000 tone de apă grea, în valoare de 1,3 miliarde euro.

Din această cantitate, aproximativ jumătate va reprezenta aportul în natură al statului român la constituirea societăţii care va opera Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Restul cantităţii va fi achiziţionată pentru consumul tehnologic de către Nuclearelectrica din venituri proprii.

Noua structură va prelua în depozit cantităţile de apă grea achiziţionate la rezerva de stat, inclusiv obligaţia de depozitare şi menţinere a calităţii acestei resurse în baza unui contract de depozit, care va fi încheiat cu administraţia naţională a rezervelor de stat si probleme speciale. De asemenea, Centrul va prelua în depozit şi cantităţile de apă grea produse şi aflate în proprietatea RAAN, altele decât cele achiziţionate la rezerva de stat.

Centrul Naţional de Management al Apei Grele va funcționa cu un număr de maxim de 80 posturi, cu statut de personal contractual.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *