Acasă > Educație > Protest în fața Prefecturii Mehedinți. Profesorii au ieșit în stradă

Protest în fața Prefecturii Mehedinți. Profesorii au ieșit în stradă

Profesorii au ieșit luni în stradă în toată țara. Câteva zeci de angajați din învățământ au pichetat și Prefectura Mehedinți pentru a-și exprima nemulțumirea față de promisiunile neonorate ale Guvernului.

 

Sindicaliștii din învățământ au protest luni la Drobeta Turnu Severin  din cauza modului în care se calculează sporurile, cât și pentru majorările salariale de anul viitor care sunt mult mai mici față de promisiunile inițiale ale Guvernului.

„Un profesor debutant, dacă nu are un sprijin de la părinți, de la bunici, dacă nu face și altceva nu se descurcă. Este o problemă în învățământul românesc, trebuie modificată Legea Educației, trebuie modificate programele, trebuie să ne axăm pe copil, pe elev, să-l învățăm cum să învețe, nu să facem noi pe grozavii că vezi Doamne eu își dictez și tu să reproduci întocmai cum am dictat”, a declarat Mihai Sima, lider de sindicat în învățământ.

“În primul rând legea salarizării unitare a bugetarilor, învățământul este plasat pe locul 10 din 12 clase. Salariile din învățământ sunt foarte mici , în perspectiva majorării lor noi vom ajunge undeva în anul 2022 la 500 de euro pentru un debutant, ceea ce este foarte, foarte puțin. Sporurile sunt calculate la nivelul anului 2016, deși s-au majorat salariile cu 10-12 la sută de la 1 ianuarie 2017, acestea au rămas la nivelul anului 2016. Se pierd lunar până la 200 de lei pentru fiecare cadru didactic. Al treilea aspect, în învățământ o pensie nu depășește 2.000 de lei, în general sunt cuprinse între 1.200 de lei și 1.600 de lei, după 40-45 de ani de vechime și muncă în învățământ”, a spus și Ion Zoican, președintele USLI Mehedinți.

„Ne-ați pus în coada legii salarizării unitare”, „Prezentul și Viitorul – Educația copiilor”, „Educația salvează nația”, „Educația dă putere poporului”, sunt câteva din mesajele pe care profesorii protestatari au dorit să le transmită guvernanților.

Un mesaj tulburător a venit și din partea unui profesor cu handicap, care la fel ca și ceilalți dascăși ăși dorește o schimbare profundă în învățământ:

„Eu de 25 de ani sunt șchioapă și știu că nu mă mai vindec, dar învățământul românesc ce așteaptă? Eu am o cârjă aici și una acasă. Dumnealor de câte cârje au nevoie? Eu am un salariu mare, mă bucur că sunt handicapată și nu plătesc impozit și am 3.900 de lei, că altfel aș avea mai mic. Deci ce să spun, trăiască handicapații sau trăiască educația din România?Am colegi care sunt în prag de pensie și ei nici măcar nu visează că ar putea avea o pensie care să se apropie măcar de 500 de euro, deși suntem în Uniunea Europeană”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *