Acasă > Știri > Costuri uriașe pentru stingerea celor două incendii din Parcul Național Domogled-Valea Cernei

Costuri uriașe pentru stingerea celor două incendii din Parcul Național Domogled-Valea Cernei

O cantitate uriașă de combustibil a fost consumată pentru stingerea celor două incendii care au făcut prăpăd în Parcul Național Domogled-Valea Cernei.

Potrivit unei evaluări făcute de ISU Drobeta, pe lângă efortul fizic uriaș al pompierilor mehedințeni, peste 20.000 de litri de carburant au fost consumați numai de elicopterul Unității Speciale de Aviație a MAI pentru stingerea celor două incendii care au izbucnit recent în Parcul Național Domogled-Valea Cernei. Alți 800 litri de motorină și 100 litri de benzină s-au consumat pentru autospecialele și utilaje proprii ale inspectoratului.

Intervenția pentru stingerea incendiilor din masivul Domogled s-a desfășurat în două perioade: 18 – 23 iulie a.c. (6 zile) și 3 – 8 august a.c. (6 zile). Forțele și mijloacele participante la cele două acțiuni de localizare și lichidare a focarelor de incendiu au acționat zilnic. Din partea ISU Drobeta au participat 10 ofițeri și 85 de subofițeri, 16 rangeri de la Parcul Național Domogled-Valea Cernei, 2 echipaje formate din 8 piloți și mecanici de zbor cu un elicopter de recunoaștere și intervenție la stingerea incendiilor, dotat cu dispozitiv de stingere tip bambi-bucket.

Focul a mistuit 40 ha litieră, vegetație ierboasă și coronament la pinul negru de Banat, precum și alte specii de foioase. Evaluarea pagubelor urmează să fie făcută de către specialiști ai parcului Național Domogled împreună cu cei ai Ocolului Silvic Tarnița.

Au fost salvate pădurea de conifere și pădurea de foioase în suprafață de cca. 110 ha, precum și 2 gospodării situate la baza versantului. Pompierii au stabilit că focul a fost aprins cel mai probabil de un chibrit aprins aruncat în vegetația uscată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *