Acasă > Știri > Pompierii au reluat acţiunile de stingere a incendiului din Parcul Naţional Domogled

Pompierii au reluat acţiunile de stingere a incendiului din Parcul Naţional Domogled

Misiunea de stingere a incendiului din Parcul Natural Domogled a continuat și vineri, ISU Mehedinţi acţionând în acest sens atât aerian, cu sprijinul I.G.Av, cât şi terestru, fiind mobilizaţi 30 de pompieri şi 15 pădurari de la Ocolului Silvic Tarniţa și Parcul Naţional Domogled.

Forţele terestre sunt concentrate în două dispozitive, unul pe creasta versantului, pe latura de est, pentru evitarea propagării incendiului şi lichidarea posibilelor focare, celălalt, la baza versantului, pe latura de vest, pentru a asigura protecţia pădurii de foioase din apropiere.

Totodată au fost luate măsuri suplimentare pentru creşterea numărului de intervenţii din aer, cu sprijinul elicopterului I.G.Av dotat cu dispozitiv de stingere “Bambi – Bucket”.

Focarele nu mai sunt concentrate, însă pe versant există jar nestins şi cărbuni, care pot genera noi focare.
În data de 20 iulie a.c., începând cu ora 05:00, Detașamentele de Pompieri Orșova -Garda de intervenție nr. 1 Orșova și Garda de intervenție nr. 2 Baia de Aramă, şi Drobeta Turnu Severin, precum și grupa operativă a inspectoratului, condusă de inspectorul şef, au intervenit cu trei autocamioane de intervenție, un microbuz, o autospecială pentru muncă operativă, 62 de pompieri militari și doi ofiţeri, pentru stingerea incendiului izbucnit la litieră în pădurea de pin negru din Parcul Național Domogled – Valea Cernei, în parcelele nr. 203 și 197 din Ocolul Silvic Tarnița, vârful lui Stan.

În sprijin au fost mobilizaţi 22 de jandarmi, 15 lucrători ai Parcului Național Domogled – Valea Cernei și Ocolului Silvic Tarnița, precum și un elicopter cu dispozitiv de stins incendii din cadrul Inspectoratului General de Aviație.

De asemenea, a fost instalat Centrul Mobil de Coordonare şi Conducere a intervenţiei, unde au fost prezenţi sub coordonarea inspectorului şef: directorii Romsilva, Parcului Naţional Domogled, Ocolului Silvic Tarniţa, şeful echipelor de intervenţie al Parcului Naţional Domogled, ofiţeri, personal operativ, specialişti de comunicaţii şi şefii dispozitivelor de intervenţie.

S-a acționat pentru stingerea incendiului atât pe cale aeriană prin efectuarea de către elicopterul I.G.Av a mai multor misiuni de lansare cu apă cu dispozitivul de tip „Bambi Bucket”, precum și pe cale terestră prin acționarea cu saci stingători și unelte genistice de către forțele de intervenție.

A ars o suprafață de circa 10-11 ha litieră, fiind afectați circa 100 – 200 mp de coronament de pin.
Începând cu ora 20.04, forțele de intervenție s-au retras din dispozitiv, misiunea fiind reluată vineri dimineaţă. Peste noapte, trei pompieri militari şi reprezentanți ai Ocolului Silvic Tarnița au asigurat supravegherea zonei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *