Acasă > Știri > Operaţiuni reluate în Parcul Naţional Domogled pentru stingerea incendiului

Operaţiuni reluate în Parcul Naţional Domogled pentru stingerea incendiului

Joi, 20 iulie, ISU Mehedinţi a continuat să intervină în Parcul Național Domogled întrucât incendiul izbucnit în data de 18 iulie nu a fost lichidat.

La fața locului au fost dislocate joi, 20 iulie, peste 80 de forţe, respectiv 60 de pompieri, 22 de jandarmi, 10-15 lucrători ai Parcului Naţional Domogled şi ai Ocolului Silvic Tarniţa.

Miercuri, ISU Mehedinţi a abordat intervenţia din punct de vedere tactic, pe două componente: o componentă terestră şi o componentă aeriană.

În ceea ce priveşte intervenţia terestră ISU Mehedinţi a acţionat asupra focarelor aflate pe piscul de nord al versantului incendiat, cu un număr de 61 de pompieri, dotaţi cu saci stingători şi unelte genistice.

„S-a reuşit lichidarea celor 10-12 focare, identificate pe timpul cercetării aeriene din după-amiaza zilei de 18 iulie. Totodată au fost lichidate şi alte focare apărute ca urmare a căderii de pe versant a jarului nestins, favorizate de materialul combustibil din pădure”, a precizat Raluca Tîrcă, purtătorul de cuvânt al ISU Drobeta.

Forţele de intervenţie au acţionat la nivelul solului atât pe partea estică a versantului, cât şi pe cea vestică, în apropiere de creasta acestuia, atât cât a permis terenul foarte accidentat.

La sfârşitul zilei de miercuri, toate focarele aflate la sol au fost lichidate. În ceea ce priveşte intervenţia aeriană s-a acţionat atât pe piscul de nord, cât şi pe piscul de sud (creastă), acţionându-se cu un elicopter al IGAv, dotat cu echipament special de stingere de tip “bambi- bucket”. Pe parcursul zilei de ieri s-au executat mai multe misiuni de stingere din aer şi o misiune de încărcare a sacilor stingători a pompierilor aflaţi la sol.

La sfârşitul zilei, s-a constatat că în zona alpină, unde s-a acţionat numai din aer, focarele identificate în urma cercetării din ziua precedentă au fost în mare parte lichidate, însă din cauza materialelor combustibile şi a jarului nestins în totalitate s-au format noi focare, unele din acestea fiind compacte, cuprinzând o suprafaţă mai mare în zona de mijloc a versantului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *