Acasă > Editorial > ZIUA FASOLEI… CU CÂRNAȚI…

ZIUA FASOLEI… CU CÂRNAȚI…

Cam acesta este, din păcate, simbolul Zilei Naționale! Ce este și mai curios, e că cei care se calcă pe picioare, se îmbulzesc și se înjură, ca să ajungă primii la marmite, sunt cei care au hrana asigurată: pensionarii, asistații social și activiștii de partid (care au slujbe asigurate în sistemul bugetar!)… Pentru ei, asta e distracția maximă: să mai primească un tain de-a moaca… Și ce dacă fasolea la cazan e garnisită cu câte-un cârnăcior (de cele mai multe ori, tăiat pe jumătate) în loc de ciolan? Ciolanul este tainul conducătorilor, nu al populimii… Clefăitorii au primit fasole cu cârnați și la Turnu-Severin, dar n-au avut niciun loc amenajat, unde să-și savureze trofeul de Ziua Națională, așa că au mâncat din palmă sau cu farfurioarele subțiri, din plastic, puse pe ghizdurile de piatră ale fântânii cinetice… Grotesc, umilitor… Ce conștiință civică să ceri de la turma asta? Cel mult niște râgâieli și niște pârțuri… Sonore… Aceasta este starea morală a Nației, la 100 de ani de la Marea Unire. Vrem mai mult? Cine vrea asta? Cele câteva milioane de truditori reali din economia reală a țării? Celelalte milioane de oameni care au plecat să muncească departe de țară? Într-un cuvânt, cei care asigură banii de fasole și cârnați pentru clefăitori? Ceea ce vor ei, nu contează… Ei să-și vadă de treaba lor, să muncească, să producă, să trimită bani și să se mai strângă, din când în când, ca să se constituie în carne de tun pentru pumnacii Jandarmeriei! Acum e vremea celor ce se calcă pe picioare, ca să-și ia tainul gratuit; iarna fasole cu cârnați, vara mici și bere… La mulți ani, România!

Marius Cilibia

3 thoughts on “ZIUA FASOLEI… CU CÂRNAȚI…

  1. Bine ati revenit! Si, da, sint de acord: este un mic sacrilegiu sa oferi fasole cu cirnati, fara sa pui linga ea si toiul de tuica, din aia locala. Vara la mici merge berea, dar iarna, la fasole cu cirnati, merge ca unsa tuica.
    Dar nu a fost nici o parada a fortelor de bine? Pentru ca poza din subsol este cam prafuita… Cei din acea poza cred ca la ora actuala sint cei care deja beneficiaza de pensii… Ar trebui o poza noua, cu actualii jandarmi, cei cu pumnii incrincenati… Si, chiar: or fi fost si jandarmi in civil care s-au inghesuit la fasole? Sau dinsii sint din cei cu ciolanul, oferit la cazarma?!

  2. (cont.)
    Poate sint prea circotas… Am vazut filmuletul atasat… Nu este clar daca este de anul asta, sau din anii trecuti. Dar sigur poza din subsol este de vreo doi ani, parca… Figurile din filmulet par cam aceleasi cu cele din poza. Sau nu au avansat sau iesit la pensie, si sint aceiasi jandarmi mereu, pentru linistea noastra?

  3. Si, sint curios: fasolea se dadea pe carnetul de partid, sau de bugetar, sau era invitat tot romanul, indiferent de orientare? Poate ca era bine sa se manifeste acea infratire atit de jinduita, si sa se fi consumat toata fasolea, sa fi dat mina cu mina, si sa fi invirtit hora fratiei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *