Acasă > Știri > SEMNAL DE ALARMĂ: GRÂUL, SERIOS AFECTAT DE PLOILE ABUNDENTE

SEMNAL DE ALARMĂ: GRÂUL, SERIOS AFECTAT DE PLOILE ABUNDENTE

Ploile abundente au încurcat teribil campania agricolă, dar şi mai grav au compromis culturile agricole din Mehedinţi. Fermierii sunt nevoiţi să recolteze grâul, deşi nu este copt, pentru că a înnegrit.

Dacă la începutul anului fermierii din zona de sud a judeţului Mehedinţi se aşteptau la un an mai bun decât în 2017, acum îşi văd însă culturile compromise de ploile abundente căzute în această vară, dar şi de grindină.

„Pierderile sunt enorme anul acesta din cauza ploilor şi a grindinei. Practic acum ne chinuim să mai culegem ce a mai rămas după ploi”, spune un fermier de la Gârla Mare. Din cauza precipitaţiilor abundente, bobul de grâu a înnegrit sau, în unele situaţii, chiar a încolţit în spic.

În alte localităţi, pe sute de hectare, spicele sunt rupte de la grindină şi s-a pierdut cam 40-50 la sută din numărul de boabe. Combinele abia înaintează pe câmp din cauza buruienilor care se împletesc pe utilaje.

“Din punct de vedere al calităţii, grâul s-a spălat, cum se spune la morari, iar parametrii de panificaţie nu mai are, indiferent de tehnologia care a aplicat-o. În aceste condiţii pierderile sunt uriaşe, iar grâul se foloseşte numai la furaj”, spune un alt fermier.

Toate acestea au adus şi la scăderea preţului în Mehedinţi, unde grâul se vinde cu 50 de bani kilogramul, faţă de 70 de bani cât era în primăvară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *