Acasă > Știri > Un bărbat a descoperit un proiectil de artilerie pe câmp

Un bărbat a descoperit un proiectil de artilerie pe câmp

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a intervenit, joi, 7 iunie, pentru asanarea unui element de muniţie rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, în satul Jidoştiţa, comuna Brezniţa Ocol.

Proiectilul de artilerie, calibru 76 mm, provenit de pe timpul conflictelor militare, a fost observat pe un câmp de către un cetăţean, care a anunţat poliţia de pe raza localităţii.

La solicitarea poliţiei, la locul indicat s-a deplasat un echipaj pirotehnic din cadrul ISU Drobeta, care a ridicat elementul de muniţie, acesta fiind transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii ulterioare. Aceasta este a patra misiune de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din acest an.

„Atragem atenţia cetăţenilor, că în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni din cadrul ISU, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă”, spune Raluca Tîrcă, purtătorul de cuvânt al ISU Drobeta.

Specialiştii ISU „Drobeta” reamintesc cetăţenilor câteva reguli ce trebuie respectate la găsirea elementelor de muniţie:
• Nu trebuie atinse, lovite sau mişcate;
• Nu trebuie ridicate, transportate şi introduse în diferite încăperi sau locuinţe;
• Nu trebuie comercializate prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
• Nu se introduc în foc;
• Nu se încearcă demontarea focoaselor sau a altor elemente componente.

Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *