Acasă > Știri > Apariţie rară în Mehedinţi: Un vultur pleşuv, fotografiat la Orşova

Apariţie rară în Mehedinţi: Un vultur pleşuv, fotografiat la Orşova

Maiestuoasa pasăre a fost văzută în apropierea Portului Naval din Orşova. O apariţie pe cât de impresionantă, pe atât de rară pentru judeţul Mehedinţi.

“Parcul Natural Portile de Fier a avut azi un vizitator neașteptat, dar foarte frumos și impresionant prin dimensiuni: vulturul pleșuv sur – Gyps fulvus. Mulțumim pe această cale dlui Adrian Bragaru ca ne-a semnalat primul această vizită, pasărea odihnindu-se în apropierea portului naval Orșova și fiind hăituită de ciori (un comportament normal în rândul păsărilor, mai ales în perioada de cuibărire)”, scriu pe Facebook reprezentanţii Parcului Natural Porţile de Fier.

Vulturul pleşuv sur este o pasăre răpitoare de zi de talie mare, protejată de o serie de convenţii internaţionale, până de curând considerată o specie dispărută definitiv de pe teritoriul României.

Pasărea de pradă este o specie necrofagă care se hrăneşte cu hoituri, având rol de sanitar .

Dată fiind anvergura impresionantă a aripilor – până la 2,65 metri, poate parcurge distanţe foarte mari în căutarea hranei din ce în ce mai dificil de găsit pe teritoriul unei Europe cu relativ puţine arii naturale.

În ultimii ani, a crescut numărul de exemplare de vulturi, inclusiv pe teritoriul Dobrogei, ceea ce poate însemna începutul întoarcerii acestor maiestuoase păsări pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării unde, dat fiind statutul de arie naturală protejată, găseşte o zonă propice pentru dezvoltare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *