Acasă > Cultura > Palatul Culturii „Teodor Costescu”, în sărbătoare

Palatul Culturii „Teodor Costescu”, în sărbătoare

Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin îi invită pe severineni, zilele acestea, la un regal de muzică şi teatru.

Evenimentul se desfăşoară în contextul “Zilelor Palatului”, 23-24 noiembrie, manifestare culturală ce marchează împlinirea a 93 ani de la înfiinţarea Palatului.

“Palatul Culturii Teodor Costescu sărbătorește în aceste zile 93 de ani de existență. Tocmai am participat la două vernisaje, unul organizat în cooperare cu Muzeul Regiunii Porților de Fier – Secția de Artă, o expoziție de acuarelă a artistului severinean Ionuț Gurgui. Acum în sala Ștefan Popa Popas are loc o expoziție de artă plastică a artiștilor din Banatul sârbesc și Banatul românesc . Vom continua în aceste zile cu lansări de carte, Mihai Firică cu o carte de poezie, apoi vineri, scriitorul Varujan Vosganian va lansa romanul Copiii războiului. Îi așteptăm pe severineni să vină la Palatul Culturii Teodor Costescu în aceste zile pentru a ne bucura împreună de această suită de manifestări, pentru a trăi împreună frumusețea artei, fie că vorbim de arta plastică, de literatură, de teatru sau de muzică”, a declarat Sorin Vidan, managerul Palatului Culturii „Teodor Costescu”.

Manifestările au debutat joi, 23 noiembrie, cu vernisajul unei expoziții de artă plastică a cunoscutului artist severinean Ionuț Gurgui, eveniment organizat în colaborare cu Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta-Turnu Severin.

„Ionuț Gurgui este un artist care s-a manifestat în mai toate tehnicile artistice, a făcut ulei, acuarelă, pastel, sculptură, artă decorativă. Este un artist complex și în fiecare s-a străduot să dea maximul de randament, de valoare artistică. Este un artist care se respectă pe sine, respectă harul cu care a fost dăruit și respectă pe cei care le adresează lucrările sale. În acuarelă se exprimă deosebit, el a început cu acuarela cu mulți ani în urmă. Ceea ce însă acum etalează pe simezele expoziției la care suntem împreună este cu totul și cu totul aparte. S-au spus cuvinte frumoase , printre altele și că acolo sunt sentimente . Da, sunt mai cu seamă trăiri, sentimente pentru că și titlul ne trimite la astfel de reflexii”, a spus Maria Bălăceanu, critic de artă.

Evenimentele culturale au continuat cu vernisajul unei expoziții de grup „Artiști plastici din Banatul românesc și sârbesc”, lansări de carte și o festivitate de premiere a unui concurs inițiat de portalul jurnalromânesc.ro cu tema „Românii din comunitățile istorice”. Seara de joi se încheie cu concert de gală susținut de Filarmonica „Oltenia” din Craiova.

Premiile Palatului Culturii – 2017

Vineri au loc o expoziție foto-documentară „Coriolan Iosif Buracu – un bănățean în fruntea Palatului Culturii” și un simpozion „Palatul Culturii – tradiție și vitalitate culturală”, manifestări închinate memoriei celui care a fost Coriolan Iosif Buracu, primul director al acestui edificiu emblematic al orașului de la Dunăre. Tot vineri se vor acorda „Premiile Palatului Culturii – 2017”, va avea loc lansarea de carte „Copiii războiului” de Varujan Vosganian și spectacolul de teatru „Mofturile lui Nenea Iancu”.

Palatul a început activitatea în anul 1924

Piatra de temelie a Palatului Cultural “Teodor Costescu” a fost pusă în anul 1912, dar în loc de sala de conferinţe şi spectacole cum se proiectase la început a fost realizat Palatul Cultural, care şi-a început activitatea în anul 1924 şi în scurt timp a reuşit să imprime oraşului şi judeţului o viaţă nouă.

Palatul Cultural, proprietate a Societăţii Culturale Teatrul Oraşului Turnu Severin, nu a fost şi nici nu putea fi opera unui singur om şi nici a unei organizaţii oarecare, deoarece la înfăptuirea lui au contribuit toţi oamenii de bine din oraşul Severin şi din judetul Mehedinţi, fără deosebire de avere, poziţie socială şi credinţe. Au contribuit, de asemenea, toate guvernele, unele mai mult, altele mai puţin, după cum le-au îngăduit împrejurările, la fel Prefectura şi Primăria.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *