Sătenii din Colibaşi se vindecă cu apă sulfuroasă dintr-un izvor natural dintre dealuri. De peste 50 de ani nimeni nu ia în seamă posibilitatea valorificării acestui potenţial balnear.
În satul Colibaşi, aflat la circa 18 km de municipiul Drobeta Turnu Severin, se află unul dintre cele mai interesante izvoare din judeţul Mehedinţi. Dar despre minunăţia de la Colibaşi prea puţini ştiu, doar oamenii care trăiesc aici se bucură de binefacerile apei care izvorăşte din măruntaiele pământului. Vorba s-a dus din om în om şi de mai mulți ani locuitorii satelor învecinate, Malovăţ, 23 August, dar şi din Severin, vin zilnic să ia apă de aici cu maşini, căruţe sau biciclete.
Izvorul se găseşte între alte două izvoare care au însă apă obişnuită, într-o vale de la marginea Colibaşului spre Ciovârnăşani. În Colibaşi toate familiile consumă apă de la acest izvor , fântânile din gospodăriile lor rămând doar simple obiecte de decor. Dacă prima oară s-au ţinut cu mâna de nas ca să poată bea o gură de apă cu gust puternic de sulf, acum colibăşenii spun că nu ar mai putea să trăiască fără această apă. „Oamenii curăță fântâna de două ori pe an, că în rest cine să se îngrijească. Când umpli sticla e neagră apa, dar mai târziu se limpezește. Ne-am învăţat cu apa asta şi nu ne place să mai bem din altă parte, nouă nu ni pare că mai miroase apa”, ne spune o localnică.
Femeile de aici au descoperit şi faptul că mâncarea gătită cu această apă este mult mai gustoasă şi că fasolea fierbe mult mai repede.
“Merge în continuu, curge de undeva din pământ. E demult și socrii mei au găsit-o aici. Prima dată când bei nu îți place, se simte sulful, dar pe urmă e bună. Noi și mâncarea o preparăm cu apă de aici, fasolea fierbe mai ușor”, spune o altă localnică.
De asemenea, din primăvară şi până în sezonul rece îşi spală rufele aici pentru că „nu îţi mai trebuie apă caldă, nici săpun, doar puţin detergent”.
Apa e bună pentru bolile de stomac
Chiar dacă nimeni nu a venit vreodată să facă vreo analiză, oamenii au descoperit singuri că apa este bună la tratamentul bolilor de stomac. „Sunt persoane care cheltuiesc zeci de milioane pe la Olăneşti sau Băile Herculane pentru a se trata, dar noi suntem nişte fericiţi. Poate în viitor şi satul nostru va deveni celebru ca aceste staţiuni”, ne mai spune o localnică. Colibăşenii mai în vârstă îşi amintesc că în urmă cu circa 50 de ani au descoperit acest izvor, dar cu siguranță apa curge aici de peste 100 de ani. De atunci îl îngrijesc permanent, îl curăţă, au pus o băncuţă şi au amenajat un jgheab pentru femeile care spală aici.