Acasă > Cultura > Artă > O jumătate de secol pentru Ansamblul folcloric „Izvorașul”

O jumătate de secol pentru Ansamblul folcloric „Izvorașul”

Un eveniment extrem de emoționant a fost găzduit joi după-amiază de Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin. Foștii membrii ai celebrului Ansamblu folcloric „Izvorașul”, un brand al județului Mehedinți, s-au reunit pentru a sărbători împreună 50 de ani de la înființarea ansamblului.


Nu este ușor să aduni în același loc zeci de persoane, foști dansatori ori interpreți de muzică populară, care acum își duc viața în diverse colțuri ale țării sau ale lumii. Și totuși acest lucru a fost posibil, distanța nu i-a ținut deoparte, au făcut efortul de a veni pentru a sărbători împreună 50 de ani de la înființarea Ansamblului folcloric „Izvorașul”. Anii petrecuți în cadrul acestui grup, munca istovitoare, aproape inumană de la repetiții, clipele minunate petrecute pe scenele întregii Europei, unde erau răsplătiți cu ropote de aplauze, amintirile dragi i-au readus la teatrul din Severin. Mihai Munteanu, fost dansator și membru component al ansamblului, a fost cel care a avut inițiativa organizării acestui eveniment de suflet.

„Mă bucur că ați răspuns invitației noastre. Scopul era de a ne regăsi, de a depăna amintiri, de a sta de vorbă. Iată că avem nevoie și de motive care să ne facă să ne aducem aminte cu plăcere că am reprezentat și municipiul, și județul și țara. Mă simt bine în mijlocul vostru. Vă rog să-mi permiteți să vă aplaud”, a spus Mihai Munteanu, în deschiderea manifestării, extrem de emoționat.

Foarte emoționată a fost și „privighetoarea” Ansamblului Folcloric „Izvorașul”, marea interpretă de muzică populară a Mehedințiului, Angelica Stoican:
„Izvorașul este un brand și trebuie să rămână un brand. Vreau să vă spun că Pavel Ciobanu, Ștefan Bădescu, Eleodor Popescu și toată garnitura acestor oameni au muncit foarte mult. Pavel Ciobanu a lăsat patru volume de carte, de culegeri folclorice și foarte multe filmări. Aici a fost focarul cel mai vestit de cultură din țară. În toate peregrinările cu <<Izvorașul>> în afara țării am venit cu premiul I, participând câte 60-70 de țări, am fost și eu premiată, a fost <<Călușul>> Mehedințiului și a fost naiul. Să fim serioși, mai uniți și nu superficiali pentru că eu nu am să las lucrurile așa, am continuat, am scris încă două cărți, evocând lumea Izvorașului și lumea Mehedințiului, care este foarte importantă pentru mine”.

De altfel, s-a transmis această emoție în toată sala, au fost clipe de mare bucurie, dar și de nostalgie, s-au împărțit diplome și trofee, s-au depănat amintiri. Manifestările au început la ora 17:00 cu primirea invitaților, după care a avut loc vernisajul expoziției de afișe și fotografie „Tunelul Timpului” (arhiva ansamblului). Evenimentele au continuat cu un alt vernisaj de artă populară din „Tezaurul Mehedințean” (colecția privată a îndrăgitei interprete de muzică populară Nina Predescu).

Directorul Arhivelor Naționale Mehedinți, Marian Pele, a vorbit despre istoria acestui ansamblu folcloric de excepție, dar a subliniat și faptul că din păcate s-au păstrat prea puține documente despre acest grup:
„Suntem săraci din punct de vedere al scrisului, dar asta nu înseamnă că Izvorașul nu a reprezentat un brand pentru acest municipiu, pentru acest județ și pentru această țară. Suntem în măsură să spunem câteva lucruri aici. Înainte de orice sunt și bucuros, dar mai degrabă onorat să particip la această sărbătoare de semicentenar de 50 de ani ai Izvorașului și să vă spun că anul viitor cam pe timpul acesta vom sărbători un alt moment jubiliar, 100 de ani de la prima apariție a revistei Izvorașul, undeva într-un sat aici lângă Severin, la Bistrița, opera preotului Gheorghe Dumitrescu Bistrița. Nu am nicio îndoială că în 1968, cei care au pus fundamentul acestui ansamblu artistic nu s-au raportat la acea revistă și nu am nicio îndoială că intenția și dezideratul lor a fost acela de a continua tradiția folclorică în județul Mehedinți prin acest grup folcloric. Spuneam că Izvorașul a apărut în 1968 și a apărut ca un grup artistic amator, a a apărut ca o alternativă într-un oraș care era vitregit de o astfel de formație artistică profesionistă. Prestația celor care au făcut parte din acest grup, devotamentul lor, loialitatea, harul dumnezeiesc au făcut să dea prestigiu, să dea valoare acestui grup folcloric pe care noi astăzi îl sărbătorim”.

Artiştii din Ansamblul folcloric ,, Izvoraşul ” erau de neîntrecut şi de neoprit în toate evoluţiile lor de pe scene din marile oraşe din ţară şi din Europa. Deşi era un ansamblu de amatori puteai să pui oricând prinsoare pentru profesionalismul lor. „Am fost cu Ansamblul Izvorașul în 1972 în Austria, în 1973 în Cipru, în 1975 în Olanda, în 1977 în Franța (Coasta de Azur), în 1979 din nou în Olanda. Nu mai amintesc aici de Serbia, Ungaria, Bulgaria. A fost Ansamblul Izvorașul, e adevărat, dar eu vreau să le urez mult succes acestor tineri minunați”, a spus Ilie Mărțuică, dirijorul și sufletul acestui ansamblu de legendă al Mehedințiului.

Și așa cum îi stă bine unui artist mare, celebrul dirijor se referea în discursul său la membrii actualei orchestre a Palatului Culturii Teodor Costescu, „Lăutarii Mehedințiului”, născută la începutul acestui an, cu tineri foarte talentați și care și-au luat angajamentul că vor duce tradiția mai departe. De altfel, părinții maestrului dirijor de la „Lăutarii Mehedințiului”, Nicolae Drăghia, sunt foști membri ai Izvorașului, sunt oamenii care i-au insuflat acestuia dragostea pentru folclor, dar și disciplină, seriozitate, devotament pentru această profesie. “Planul nostru este să ducem mai departe ceea ce din păcate de mulți ani s-a întrerupt. Cred că important este actul cultural în sine pe care îl vom susține în această casă de cultură și în acest județ”, a spus dirijorul Nicolae Drăghia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *