Acasă > Societate > Asasinatul care a zguduit Severinul în 1932

Asasinatul care a zguduit Severinul în 1932

Un dublu asasinat a zguduit liniștea micului oraș de la Dunăre în toamna anului 1932. Doi comercianți înstăriți din Turnu Severin au fost uciși în propria lor locuință în scop de jaf.

Tănasie Nicolau (79 de ani), un vechi comerciant din Turnu Severin, originar din Grecia locuia împreună cu soția sa Vasilichia într-un imobil de pe strada Unirii colț cu Alexandri, unde avea o prăvălie cu băuturi și mărunțișuri. În Turnu Severin erau cunoscuți ca o familie înstărită cu o avere mare fiindcă afacerea le mergea foarte bine.

Deși în vârstă, soții Nicolau obișnuiau să deschidă prăvălia foarte de dimineață. În ziua de 16 noiembrie 1932, vecinii care de regulă obișnuiau să facă cumpărăturile de aici au observat că deși era 9 dimineața soții Nicolae nu mai deschiseseră magazinul.

„Crezând că sunt bolnavi și cum erau fără ajutor, vecinii s-au uitat pe fereastre și au văzut un spectacol înfiorător: Nicolau și soția sa erau morți, trântiți pe dușumea cu fața în sus și plini de sânge”, relata un cotidian local, un mai târziu.

Imediat au fost sesizate autoritățile, la fața locului venind mai mulți criminaliști împreună cu prim-procurorul, șeful poliției, jude-instructorul și șeful biroului judiciar. Toata strada din fața imobilului de pe strada Unirii s-a umplut imediat și de o mulțime de severineni, stupefiați de tragedia petrecută, încît a fost nevoie de intervenția gardienilor, pentru ca oamenii legii să poată să facă cercetările.

Cum au comis asasinatul

Cei doi criminali și complicii lor au povestit anchetatorilor că hotărârea de a-i ucide pe soții Nicolau au luat-o în casa lui Iordan Ianculovici, din Schela Cladovei, cu scopul de a le lua banii din casă. În seara de 15 noiembrie 1931, după ce au stabilit în cele mai mcii detalii modul cum să dea lovitura, Gheorghe Țili, Stoian Statcef și Tudor Ianculovici, fiul gazdei, au plecat la 8 seara din casa lui Iordan Ianculovici, unde făcuseră palnul, la cârciuma lui Grigore Colțan, aproape de prăvălia victimelor, unde au consumat doi litri de vin pentru a prinde curaj, așteptând aici și pe Petre Marcof, un alt complice. Când a venit acesta, au plecat împreună la cârciuma lui Tănasie Nicolau. Țili, Statcef și Marcof au intrat înăuntru, s-au așezat la o masă și au cerut băutură, iar Tudor Ianculovici a rămas afară având sarcina să închidă imediat obloanele atunci când tovarășii săi treceau la acțiune. După ce au plecat toți clienții, Țili l-a strâns de gât cu un laț de sârmă pe Nicolau murind prin asfixiere, iar Statcef a procedat la fel cu soția care se afla într-o cameră alăturată. După ce i-au omorât, soții Nicolau au fost târâți în camera de lângă prăvălie, iar apoi criminalii au început să scotocească după bani, răvășind peste tot, făcând chiar și percheziție corporală victimelor.

Ce au luat din casa victimelor

Criminalii au luat patru monede de argint, suma de 160.000 de lei și un ceasornic de aur. S-au oprit la un moment dat din scotoceală fiindcă au auzit zgomot afară și au plecat spre casa lui Ianculovici, unde au împărțit banii, luând fiecre câte 40.000 de lei. Lui Marcof, care le spuse că pleacă după o haină (în realitate îi era frică) și nu participase efectiv la comiterea asasinatului, i-au dat numai 12.000 de lei. Țili a luat și ceasornicul, iar Statcef a luat monezile de argint. Un an mai târziu, au fost prinși de poliție și deferiți justiției.

 

2 thoughts on “Asasinatul care a zguduit Severinul în 1932

  1. stimata doamna, cu scuzele de rigoare, trebuie sa remarc ca, cu sau fara voia dvs., ne serviti un fel de stiri false „fake news”. Articolul este altfel foarte interesant dpdv istoric, insa la inceput spuneti, citind: „Nicolau și soția sa erau morți, trântiți pe dușumea cu fața în sus și plini de sânge”.
    Mai jos, apoi, spuneti: „Țili l-a strâns de gât cu un laț de sârmă pe Nicolau murind prin asfixiere, iar Statcef a procedat la fel cu soția”.
    Pai daca cineva este ucis prin sugrumare cu lat de sirma (si pentru ambele persoane a fost acelasi MO (Modus Operandi)), nu este nici un motiv sa existe insingerare !
    Nici descrierea localului familiei Nicolau nu este clara… La inceput se spune ca „aveau provalie cu bauturi si maruntisuri”, apoi, mai jos, spuneti ca „au plecat impreuna la circiuma lui Tanase Nicolau”. Iata alta contradictie: una este „magazin de bauturi”, alta este „circiuma” ! De la magazin se cumpara sticle cu bautura pt. consumul in afara unitatii, la circiuma se bea la fata locului.
    Care o fi adevarul ?

  2. (cont.)
    Deci este posibil ca cei doi soti sa fi fost batuti in prealabil, pentru a divulga unde tineau valorile respective. Dar nu se face nici o mentiune asupra acestui aspect…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *