Acasă > Economie > Afaceri > Tendințe în serviciile de web design și dezvoltare afaceri online

Tendințe în serviciile de web design și dezvoltare afaceri online

Web Design

Web Design

Dezvoltarea web este un termen larg, care cuprinde orice activitate legată de dezvoltarea unui sit web pentru World Wide Web sau intranet. Aceasta poate include dezvoltarea afacerilor prin comerţ electronic (e-commerce), web design, dezvoltarea de conţinut web, programare specifică, configurarea serverelor web, etc. Dezvoltarea web include atât realizarea unor simple pagini web statice cu text, până la cele mai complexe aplicaţii Internet, afaceri electronice (ebusiness), sau servicii de reţele sociale.

Pentru afacerile şi organizaţiile mai mari, echipele de dezvoltatori web pot avea sute de specialişti. Organizaţiile mai mici pot necesita chiar şi o singură persoană, permanent sau cu contract temporar, sau încă o persoană designer specializat în editare grafică şi/sau un tehnician pentru sisteme informaţionale. Dezvoltarea web poate fi un efort colaborativ între mai multe departamente sau o activitate specifică unui singur departament specializat.

Industria dezvoltării web

Începând cu mijlocul anilor 1990, dezvoltarea web a fost una din industriile cu rata de dezvoltare cea mai mare. În 1995 erau mai puţin de 1.000 companii de dezvoltatori web doar în Statele Unite, iar în 2005 erau peste 30.000 astfel de companii. Industria dezvoltării web se aşteaptă să crească cu peste 20% în 2010. Creşterea acestei industrii este ajutată de marile afaceri care doresc să îşi vândă produsele şi serviciile clienţilor într-un mod automat.

În plus, costul dezvoltării siturilor web şi a găzduirii a scăzut dramatic în acest timp. În loc să coste zeci de mii de dolari, ca în cazul siturilor de început, acum se poate dezvolta un sit web simplu pentru mai puţin de 1.000 USD, în funcţie de complexitate şi mărimea conţinutului. Companiile de dezvoltare situri web mai mici pot acum să ofere servicii de web design accesibile atât companiilor mici cât şi persoanelor individuale permiţând dezvoltarea pe mai departe a industriei de profil. Există multe sisteme pentru dezvoltarea web disponibile în mod gratuit. Un exemplu binecunoscut este LAMP (Linux,Apache, MySQL, PHP), Care este de obicei oferit gratuit. Aceasta a ajutat peste tot în lume la instalarea zilnică a noi situri web contribuind astfel la creşterea popularităţii siturilor web. Un alt factor contributiv a fost creşterea uşurinţei în folosirea software WYSIWYG pentru dezvoltarea web, în special Adobe Dreamweaver sau Microsoft Expression Studio (fostul Microsoft Frontpage) . Prin folosirea acestor software practic oricine poate dezvolta o pagină web în câteva minute. Cunoaşterea HyperText Markup Language (HTML) sau a altor limbaje de programare nu mai este necesară, dar este recomandabilă pentru a obţine rezultate profesioniste.

Următoarea generaţie de instrumente pentru dezvoltarea web folosesc creşterea puternică a tehnologiilor LAMP şi .NET de la Microsoft pentru a rula pe web aplicaţii online. Dezvoltatorii web livrează acum aplicaţii ca servicii web care erau în mod tradiţional disponibile ca aplicaţii pe calculatorul de birou.

În loc să se ruleze cod executabil pe un calculator local, utilizatorii interacţionează cu aplicaţiile online pentru a crea conţinut nou. Aceasta a creat metode noi de comunicare şi a permis descentralizarea informaţiei şi distribuirea media. Utilizatorii pot acum să interacţioneze cu aplicaţii din multe locaţii, în loc să se limiteze doar la o staţie de lucru pentru mediul lor de aplicaţie.

Exemple de transformare dramatică în comunicaţii şi comerţ determinate de dezvoltarea webului includ şi comerţul electronic. Siturile de licitaţii online precum eBay au schimbat modul de consum şi cumpărare a bunurilor şi serviciilor de către clienţi. Intermediarii online precum Amazon.com şi Buy.com (printre mulţi, mulţi alţii) au schimbat modul tradiţional de a face cumpărături. Un alt exemplu ilustrativ de schimbare în modul de comunicare determinată de dezvoltarea web este blogul. Aplicaţii web precum MovableType şi WordPress au realizat medii de blog uşor de implementat pentru situri web individuale. Conţinuturi în sursă deschisă precum Typo3, Xoops, Joomla! şi Drupal au extins dezvoltarea web spre noi modalităţi de interacţie şi comunicare

Codificare partea de server

World Wide Web a devenit o importantă platformă pentru dezvoltarea web a multor aplicaţii de întreprindere complexe şi sofisticate, în mai multe domenii. În plus faţă de funcţionalitatea lor multi-faţetă inerentă , aceste aplicatii web implică un comportament complex şi unele cerinţe unice pentru gusabilitate, performanţă, securitate şi capacitatea de a creşte şi evolua. Cu toate acestea, marea majoritate a acestor aplicaţii continuă să fie dezvoltate într-un mod ad-hoc, contribuind la problemele de usabilitate, mentenabilitate, calitate şi fiabilitate. În timp ce dezvoltarea web poate beneficia de practici stabilite de alte discipline conexe, are anumite caracteristici distinctive care necesită consideraţii speciale. În ultimii ani de dezvoltare web au existat unele evoluţii în direcţia soluţionării acestor probleme şi cerinţe. Ca o disciplină în curs de dezvoltare, ingineria web promoveaza în mod activ abordări sistematice, disciplinate şi cuantificabile pentru dezvoltarea cu succes a sistemelor şi aplicaţiilor web de calitate, cu usabilitate omniprezentă. În special, ingineria web se concentrează asupra metodologiilor, tehnicilor şi instrumentelor care stau la baza dezvoltării de aplicaţii web şi care susţin proiectarea, dezvoltarea, evoluţia, şi evaluarea lor. Dezvoltarea de aplicaţii web are anumite caracteristici care o fac diferită de software-ul tradiţional, sistemul informaţional, sau dezvoltarea de aplicaţii de calculator.

Ingineria web este multidisciplinară şi cuprinde contribuţiile din diverse domenii: analiza si proiectarea sistemelor, inginerie, ingineria hipermedia / hipertext, ingineria cerinţelor, interacţiunea om-calculator, interfaţa cu utilizatorul, ingineria informaţiilor, indexarea şi regăsirea informaţiilor, testarea, modelarea şi simularea, managementul proiectelor, şi proiectarea şi prezentarea grafică. Ingineria web nu este nici o clona, nici un subdomeniu al ingineriei software, deşi ambele implică programarea şi dezvoltarea de software. În timp ce ingineria web utilizează principii ale ingineriei software, dezvoltarea web cuprinde noi abordări, metodologii, instrumente, tehnici, şi linii directoare pentru a îndeplini cerinţele unice pentru aplicatii web.

Considerente de securitate

Dezvoltarea web are în vedere mai multe considerente de securitate, cum ar fi verificarea erorilor la introducerea de date prin formulare, filtrarea ieşirilor, şi criptarea. Practicile rău intenţionate, cum ar fi injecţia SQL, pot fi executate de către utilizatori cu intenţii răuvoitoare, chiar dacă pot avea cunoştinţe doar primitive de dezvoltare web per ansamblu. Scripturile pot fi folosite pentru a exploata siturile web prin obţinerea accesului neautorizat al utilizatorilor de malware care încearcă să colecteze informaţii, cum ar fi adrese de email, parole şi conţinut protejat, precum numere de carduri de credit.

O parte din acestea depind de mediul serverului (cel mai frecvent Apache sau Microsoft IIS) pe care limbajul de scripting, cum ar fi PHP, Ruby, Python, Perl sau ASP, se execută, şi, prin urmare, nu este ţine de dezvoltatorul web problema securităţii. Cu toate acestea, testarea strictă de aplicaţii web, înainte de lansarea publică, este încurajată, pentru a preveni astfel de exploatări. În cazul în care un anumit formular de contact este prevăzut într-un sit web, ar trebui să se includă un câmp captcha în acesta, care împiedică programe automate de calculator să completeze formularul şi trimiterea automată de spam.

Păstrarea un server web în condiţii de siguranţă împotriva intruziunii este adesea numită Server Port Hardening. Multe tehnologii sunt folosite pentru a păstra informaţiile de pe internet în condiţii de siguranţă atunci când se fac transmisii de la o locaţie la alta. De exemplu, certificatele Secure Socket Layer (criptare SSL) sunt emise de autorităţile de certificare pentru a ajuta la prevenirea fraudelor pe internet. Mulţi dezvoltatori folosesc adesea diferite forme de criptare la transmiterea şi stocarea informaţiilor sensibile. O înţelegere de bază a preocupărilor legate de securitate în domeniul tehnologiei informaţiei este de multe ori o parte a cunoştinţelor unui dezvoltator web.

(Extras din cartea Proiectarea, dezvoltarea şi întreţinerea siturilor web)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *