Acasă > Sănătate > Factorii determinanţi ai sănătăţii

Factorii determinanţi ai sănătăţii

Mere

Mere

În general, contextul în care trăieşte un individ este de o mare importanţă pentru starea lui de sănătate şi calitatea vieţii sale.

Este tot mai recunoscut faptul că sănătatea este menţinută şi îmbunătăţită nu numai prin promovarea şi aplicarea stiinţei sănătăţii dar, de asemenea, prin eforturi şi alegeri inteligente ale stilului de viaţă individual şi social. Conform Organizatiei Mondiale a Sănătăţii, principalii factori determinanţi ai sănătăţii includ mediul social şi economic, mediul fizic, şi caracteristicile şi comportamentele individuale ale persoanei.

Mai precis, factorii cheie care au fost determinaţi că influenţează sănătatea includ:

  • Venitul şi statutul social
  • Reţele de sprijin social
  • Educaţia şi alfabetizarea
  • Locul de muncă şi condiţiile de muncă
  • Mediul social
  • Mediul fizic
  • Practicile sănătoase şi abilităţile personale de depăşire a problemelor
  • Dezvoltarea sănătoasă în copilărie
  • Biologia şi genetica
  • Serviciile de sănătate publică
  • Genul
  • Cultura

Un număr tot mai mare de studii şi rapoarte de la diferite organizaţii examinează, în contexte variate, legăturile dintre sănătate şi de diverşi factori, inclusiv stiluri de viaţă, medii, organizarea şi îngrijirea sănătăţii, şi politica de sănătate – precum raportul Lalonde din 1974 din Canada, studiul regiunii Alameda din California, şi seria de Rapoarte Mondiale ale Sănătăţii ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care se concentrează pe probleme de sănătate la nivel mondial, inclusiv accesul la serviciile de sănătate şi îmbunătăţirea stării de sănătate publică, în special în ţările în curs de dezvoltare.

Conceptul de „domeniul sănătăţii„, spre deosebire de îngrijirea medicala, a apărut din raportul Lalonde din Canada. Raportul a identificat trei domenii interdependente, ca factori determinanţi ai sănătăţii unui individ. Acestea sunt:

  • Stilul de viaţă: agregarea deciziilor personale (de exemplu, cele pentru care individul deţine control), care pot contribui la, sau cauza, boala sau moartea;
  • Mediul: toate aspectele legate de sănătatea externă corpului uman, şi asupra căreia individul are un control redus sau nul;
  • Biomedical: toate aspectele legate de sănătate, fizice şi mentale, dezvoltate în corpul uman prin influenţarea genetică.

Menţinerea şi promovarea sănătăţii se realizează prin diferite combinaţii de stare fizică, mentală, şi bunăstare socială, denumite uneori împreună drept „triunghiul sănătăţii„. Carta Ottawa a OMS de Promovare a Sănătăţii din 1986 a declarat mai mult, că sănătatea nu este doar o stare ci, de asemenea, „o resursă pentru viaţa de zi cu zi, nu obiectivul de viaţă. Sănătatea este un concept pozitiv, bazat pe resursele sociale şi personale, precum şi pe capacităţile fizice.

Concentrându-se mai mult pe probleme de stilul de viaţă şi relaţiile lor cu sănătatea funcţională, datele din Studiul Regiunii Alameda a sugerat că oamenii pot îmbunătăţi sănătatea lor prin exerciţii, somn suficient, menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase, limitarea consumului de alcool, şi evitarea fumatului. Capacitatea de a adaptare şi autogestionare au fost sugerate drept componente de bază ale sănătăţii umane.

Mediul este adesea citat ca un factor important care influenţează starea de sănătate a persoanelor fizice. Aceasta include caracteristici ale mediului natural, mediul creat, şi mediul social. Factori, cum ar fi apa curată şi aerul, locuinţe adecvate, precum şi comunităţi şi drumuri sigure, toate aw consideră că contribuie la o sănătate bună, în special în cazul sugarilor şi a copiilor. Unele studii au arătat că lipsa spaţiilor de recreere în apropiere, inclusiv mediul natural, conduce la niveluri mai scăzute de satisfacţie personală şi un nivel mai ridicat de obezitate, legate de scăderea stării generale de sănătate şi bunăstare. Acest aspect sugerează că beneficiile pozitive asupra sănătăţii a spaţiului natural din zonele urbane ar trebui să fie luate în considerare în politica publică şi utilizarea terenurilor.

Genetica, sau trăsăturile moştenite de la părinţi, joacă de asemenea un rol important în determinarea stării de sănătate a persoanelor si a populaţiei. Acest lucru poate cuprinde atât predispozitia la anumite boli şi condiţiile de sănătate, precum şi obiceiurile şi comportamentele indivizilor care se dezvoltă prin stilul de viaţă al familiilor lor. De exemplu, genetica poate juca un rol în modul în care oamenii fac faţă stresului, mental, emoţional sau fizic (O dificultate este problema ridicată de dezbaterea asupra punctele relativ importante ale geneticii şi de alţi factori, interacţiunile dintre genetică şi mediu putând fi de o importanţă deosebită.).

(Extras din cartea Sănătate, frumuseţe, metode de slăbire)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *