Acasă > Știri > Avram Iancu – înot pe Dunăre, la Piciorul Podului lui Traian

Avram Iancu – înot pe Dunăre, la Piciorul Podului lui Traian

Avram Iancu, bibliotecarul care și-a propus să parcurgă înot Dunărea de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră, a ajuns luni, 21 august, la Drobeta Turnu Severin, unde a făcut un mic popas în zona istorică a municipiului dunărean.

După ce a parcurs înot 1800 de kilometri, bibliotecarul de la Petroșani a fost întâmpinat luni pe malul Dunării, în dreptul Piciorului Podului lui Traian de la Drobeta, de primarul municipiului, Marius Screciu, și câțiva severineni care apreciază demersul acestui temerar.

„Nu știu de unde are atâta putere în interior să facă un efort de o asemenea anvergură. Îl apreciez sincer pentru că pe lângă demersul de a atrage atenția asupra țării noastre este și un efort fizic extraordinar. I-am urat succes, îi țin pumnii, mai are o treime din ce a avut de parcurs, este aproape, dar în același timp și departe având în vedere volumul imens de muncă pe care îl face”, a spus primarul Severinului, Marius Screciu.

Avram Iancu şi-a început aventura în urmă cu o lună, în munţii Pădurea Neagră din Germania, inspirat de romanul lui Jules Verne “Pilotul de pe Dunăre”. Din 2.860 de kilometri ai fluviului, el a străbătut până acum aproximativ 70% din totalul distanței, prin șase țări și patru capitale europene.

„Bineînțeles că atunci când romanul <<Pilotul de pe Dunăre>> și-a desfășurat acțiunea nu existau 63 de baraje doar în Germania și Austria. Cu siguranță nici chiar Jules Verne nu și-a imaginat că în România vor fi două baraje mari, precum Porțile de Fier I și II, inamici redutabili pentru mine. Aseară chiar și în ultimul kilometru am avut de furcă cu valuri foarte mari și acum în prima parte a zilei valurile sunt extraordinare, așa că nu pot să astimez nici măcar astăzi până unde voi ajunge. Fiecare zi își are dificultatea ei, propriile obstacole”, a spus Avram Iancu la Drobeta Turnu Severin.

În județul Mehedinți, bibliotecarul de la Petroșani a trebuit să treacă prin Cataractele Dunării, un sector din Dunăre extrem de periculos atât din cauza curenților puternici, dar și adâncimii foarte mari a fluviului. Din spusele acestuia se pare că doar valurile create de navele aflate în tranzit i-au creat probleme:

„Prin Cazanele Dunării a fost interesant, frumos, nu am fost niciodată până acum, mă bucur că le-am travesat înot. Au fost valuri foarte mari, dar nu cauzate de miticii curenți, care erau înainte ca barajul Porțile de Fier I să fie construit, ci din cauza ambarcațiunilor care trec pe acolo necontenit. A fost o experiență interesantă”.

Avram Iancu este însoţit de doi prieteni care îl supraveghează permanent dintr-o canoe. În trei zile, va ajunge la barajul Porțile de Fier II.

„În vreo trei zile mă voi lupta cu următorul baraj, Porțile de Fier II, dar încet și sigur printr-o voință, rezistență deosebită și prin căldura pe care românii mi-o oferă să ajung până la capăt și să duc cu bine această premieră mondială, care până la urmă nu mă onorează numai pe mine, ci întreaga noastră nație. Eu cred că suntem puternici, poporul român are un ADN foarte puternic, trebuie doar redescoperit”, a mai spus Avram Iancu.

Călătoria sa pe Dunăre ar urma să se încheie la începutul lunii viitoare, la Sulina. În felul acesta, Avram Iancu va  intra în Cartea Recordurilor cu  titlul de primul om din lume care străbate Dunărea înot de la izvor la vărsare, fără să poarte costum de protecţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *