Acasă > Cultura > Credincioşii din satul Godeanu prăznuiesc vineri Ciumarca

Credincioşii din satul Godeanu prăznuiesc vineri Ciumarca

Vineri, 14 iulie, credincioşii mehedinţeni din satul Godeanu prăznuiesc Ciumarca, o sărbătoare instituită de Sfântul Nicodim cel Sfinţit de la Tismana, ocrotitorul Eparhiei Severinului și Strehaiei.

Programul manifestărilor va începe la ora 08.30 cu Sfânta Liturghie săvârşită pe dealul Chiciora de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. Vor fi prezenţi Preasfinţitul Părinte Nicodim  – Episcopul Severinului şi Strehaiei Preasfințitul Părinte Andrei Episcopul Covasnei și Harghitei şi Preasfinţitul Părinte Siluan – Episcopul Românilor Ortodocși din Ungaria. Răspunsurile stranei vor fi date de către cele două grupuri psaltice ale Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu-Severin.

Credincioşii care doresc să participe la acest eveniment o pot face adresându-se preoţilor de la parohii care organizează pelerinaje la această zi de sărbătoare.

Ciumarca reprezintă o zi specială ce se sărbătorea pentru apărarea de ciumă. Aceasta a fost instituită de Sfântul Nicodim cel Sfinţit de la Tismana, care ajungând în satele Mehedinţiului a constatat că acestea erau bântuite de ciumă, o boală molipsitoare care a decimat populaţia Europei în secolul al XIV-lea. Sfântul mergea prin sate în zilele de vineri, făcea rugăciuni împreună cu toţi locuitorii ca molima să ia sfârşit. Rânduiala se păstrează şi astăzi. Astfel, în fiecare sat de deal şi de munte din Mehedinţi se prăznuieşte această sărbătoare denumită ciumarcă, la data stabilită pentru fiecare zonă.

Eugen Petrovici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *